Direct naar artikelinhoud
FILM FEST GENT

Cannes-prijsbeest 'Girl' opent Film Fest Gent

Victor Polster in 'Girl'.Beeld RV

Girl, de debuutfilm van de jonge Belgische regisseur Lukas Dhont, zal in oktober Film Fest Gent openen. De film ging in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes, en sleepte daar maar liefst vier prijzen in de wacht, waaronder de Caméra d'Or voor Beste Debuut.

Op het Filmfestival van Cannes werd Girl, het langspeeldebuut van Lukas Dhont (26), bedolven onder lyrische reacties: wie sindsdien niet meer kan wachten om de film te zien, mag alvast 9 oktober in zijn agenda noteren. Dan zal de film, in aanwezigheid van cast en crew, de 45ste editie van Film Fest Gent openen. Dat werd zopas bekend gemaakt.

Girl ging in première in de Un Certain Regard-nevencompetitie in Cannes, en kwam naar huis met vier prijzen. Dhont mocht de Caméra d'Or, de prijs voor de beste debuutfilm in ontvangst nemen, de zestienjarige hoofdrolspeler Victor Polster kreeg de prijs voor beste acteerprestatie in de Un Certain Regard-selectie. Daarnaast mocht Girl ook de Queer Palm – een award voor de beste film die een lgbtq-thema aankaart – en de FIPRESC-prijs van de internationale persjury op zijn palmares zetten.

'Cannes mag dan wel het grootste festival zijn, maar Gent is het festival dat mij het meest aan het hart ligt'
Lukas DhontRegisseur 'Girl'

Fijn weerzien

De film vertelt het verhaal van de vijftienjarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina, maar wordt geconfronteerd met haar eigen lichaam, omdat ze als man is geboren. Dhont en zijn coscenarist Angelo Tijssens inspireerden hun film op het verhaal van Nora Monsecour.

Voor Dhont zal het een fijn weerzien met Film Fest Gent: zijn kortfilm Corps Perdu kreeg er in 2012 een eervolle vermelding, en voor L'infini ontving hij in 2014 de prijs voor beste Belgische studentenkortfilm. "Cannes mag dan wel het grootste festival zijn, maar Gent is het festival dat mij het meest aan het hart ligt. Mijn film hier in première laten gaan, is fantastisch", reageert Dhont.

"Bijzondere" openingsfilm

Ook de artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher is opgetogen met de komst van Girl: hij heeft het over een "bijzondere" openingsfilm. "Lukas Dhont toont in een pracht van een speelfilmdebuut de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam. Hij doet dit met een ongelofelijke takt, tederheid en inlevingsvermogen."

'Dhont toont in een pracht van een debuut de dromen en verlangens van een meisje gevangen in een jongenslichaam'
Patrick DuynslaegherArtistiek directeur Film Fest Gent

De film is vanaf 17 oktober in de Belgische zalen te zien. De Amerikaanse distributierechten van Girl werden verkocht aan Netflix