Lidl opent supermarkt in nieuw pakhuis Montevideo

Het beschermde Montevideopakhuis, nu niet meer dan vier muren, zal in het voorjaar van 2021 volledig gerestaureerd zijn. In het pakhuis komen onder meer een supermarkt van Lidl en co-workingruimtes. Op de kop van het gebouw, op het Limaplein, worden luxeappartementen gebouwd.

Patrick Van de Perre

De restauratie van het pakhuis en de bouw van de appartementen beginnen in oktober van dit jaar. De Kempense projectontwikkelaar DCA, die sinds enkele maanden ook mede- ­eigenaar is van KFCO Beerschot Wilrijk, herstelt het pakhuis in zijn originele staat, een eis van de Dienst Monumentenzorg. “Onder het pakhuis komen twee niveaus. Op min twee wordt een ondergrondse parkeergarage gebouwd voor de gebruikers en de bewoners van het project. Een niveau hoger, op min één, komt een filiaal van supermarktketen Lidl”, zegt DCA- ­bestuurder Luc Neefs.

Op de begane grond zijn er zogeheten co-workingruimtes. Alles bij elkaar komen er een paar honderd mensen werken in het pakhuis”, weet Neefs nog.

Met zwembad

Blikvanger in het project zijn de appartementen die op de kop van het pakhuis worden gebouw op het toekomstige Limaplein. “Het gaat om zestien appartementen in de hogere prijsklasse. De bovenste appartementen hebben elk een dakterras met een zwembad”, zegt de gedelegeerd bestuurder van DCA, Francis Vrancken.

Het project zal in het totaal 35 miljoen euro kosten en heeft een oppervlakte van net geen 15.000 vierkante meter. Bijna 2.500 daarvan wordt ingenomen door Lidl.

DCA spreekt zelf over een atypisch project. “Omdat het om een beschermd gebouw gaat, moeten we met veel rekening houden. Zo zullen we onder meer de orginele houten poorten van het pakhuis opknappen en hergebruiken. Ook de oorspronkelijke kasseien gaan opnieuw de grond in. Je kunt stellen dat iedere schroef die nog aanwezig is in het pakhuis opnieuw gebruikt zal worden”, legt Francis Vrancken uit.

Ook de appartementen op het Limaplein krijgen een bijzonder uitzicht. “Hier hebben we gekozen voor cortenstaal, dat een roestige aanblik geeft. Dat past goed bij het pakhuis en is beter dan baksteen. Want nieuwe stenen zouden te veel contrasteren met de oude bakstenen van het pakhuis”, zegt Neefs.

Landmark van het noorden

Het gebouw moet een nieuwe landmark worden in het noorden van de stad. “Wie in de toekomst vanuit de haven langs de Droogdokken de stad binnenkomt, zal niet naast het gebouw kunnen kijken. Het is niet alleen door de roestige kleur van het mate­riaal opvallend. Ook de vorm is afwijken”, zegt Vrancken.

Met de restauratie van het pakhuis en de bouw van de appartementen, schuift de stad opnieuw een stuk op in de richting van de haven. Het project ligt in het midden van het water, met de Schelde en het Hout- en Kattendijkdok vlakbij.

“We beseffen dat dit een enorme troef is. De mensen die hier komen wonen en werken zullen een weids uitzicht hebben en toch dicht bij de stad zitten. En met onder meer het Ballet van Vlaanderen en het Red Star Line Museum vlakbij is dit toch al een levendige buurt”, zegt Vrancken.