Twee kapucijnaapjes.
Volledig scherm
Twee kapucijnaapjes. © BELGA

Wereldautoriteit: "Waarom noemen we mensen en chimpansees niet beide apen, mensapen of mensen?"

"Ik zie niet waarom we niet mensen en chimpansees allebei apen noemen, of mensapen, of mensen", zegt de Nederlands-Amerikaanse primatoloog en cognitief etholoog Frans de Waal. De man is een wereldautoriteit binnen zijn vakgebied en meer dan de evenknie van Desmond Morris. 

20 reacties

  • mich lee

    6 jaar geleden
    Zo zeveren over hoe je iets noemt. Als iedereen vanaf morgen tegen een stoel auto zegt, dan gaat deze niet ineens rijden en u vervoeren. De eigenschappen van dieren, personen of dingen veranderen niet omdat je deze een andere naam geeft, zij blijven gelijk. Je stoel wordt niet ineens een computer omdat je er computer tegen zegt.
  • Gerry Cle

    6 jaar geleden
    Professor De Waal heeft gelijk. De mens is helemaal geen hoger wezen maar een aap die geëvolueerd is naar een intelligent wezen. Dat de mens de enige diersoort zou zijn die kan redeneren is allang weerlegt. Gedragsbiologen hebben reeds bij meerdere diersoorten intelligentie (geen instinct), communicatie en emoties ontdekt. @BRIGITTE COPPENS: Van een spiegel misschien?
  • Leo Duym

    6 jaar geleden
    @Ronny Deckers, het is niet de Bijbel maar precies de wetenschappers van toen die beweerden dat de zon rondom de aarde draaide. En bewijzen die aantonen dat alles niet-planmatig uit het niets ontstaan is, en dat wij mensen ons bestaan te danken hebben aan een kralenketting van véél toevalligheden verspreid over véél tijd? Vergeet het. Ik heb al honderden boeken over evolutietheorie gelezen. Doe jij nu eens de eerlijke moeite om te kijken wat creationisten zeggen, zoek op: Logos instituut
  • Ronny Deckers

    6 jaar geleden
    Grappig dat er nog altijd zijn die de evolutietheorie als "onbewezen" bestempelen :) Je kan ondertussen de bibliotheek van Alexandrië vullen met bewijzen, maar als je je ogen dichtknijpt zie je dat natuurlijk niet. Dan draait de aarde niet om de zon en is global warming ook al onbewezen. Maar dat er een goddelijke dictator (van welke strekking dan ook) rondhangt, staat voor hen dan weer buiten kijf. DAT is onomstotelijk bewezen, want het staat in de Bijbel :)
  • Dirk Landuyt

    6 jaar geleden
    Vladimir, Peter, Marc, Leo... ulieden en uw kromme redenering zijn het finale bewijs dat die perfesser overschot van gelijk heeft.