Belgisch vertrouwen in Europese Unie blijft groeien

© REPORTERS

Meer dan twee derde van de Belgen (67 procent) vindt het Belgisch lidmaatschap van de Europese Unie een goede zaak. Dat blijkt uit de nieuwste Eurobarometer. Het Belgisch vertrouwen in de EU is daarmee met drie procentpunt gegroeid in vergelijking met vorig jaar en ligt nog altijd een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 60 procent.

gjs

Met de Eurobarometer onderzoekt het Europees parlement op gezette tijden het draagvlak voor het EU-lidmaatschap in de verschillende lidstaten. Ons land doet het daarin doorgaans erg goed: zowat twee derde van de Belgen vindt het lidmaatschap een goeie zaak, 77 procent is er zelfs van overtuigd dat het land profiteert van het lidmaatschap.

Het Belgische vertrouwen in de EU zakte tijdens de eurocrisis, maar groeit sindsdien wel weer, dit jaar met drie procentpunt.

Ook in de andere Europese lidstaten ziet het Europees parlement ondanks de brexit weer een groeiend draagvlak. In totaal vindt 60 procent van de Europeanen het lidmaatschap positief, vorig jaar was dat 57 procent. Iets meer dan twee derde (67 procent) vindt dat zijn of haar land profiteert van het EU-lidmaatschap, en dat is zelfs de hoogste score sinds 1983.

Terrorisme

Op een jaar voor de Europese verkiezingen peilde het parlement ook naar de thema’s die voor de burgers het belangrijkste zijn. Voor Belgen én de meeste andere Europeanen is dat de strijd tegen het terrorisme, gevolgd door jeugdwerkloosheid. Immigratie, klimaatbescherming en leefmilieu delen de derde plaats, economische groei is pas de vierde prioriteit.

Het parlement keek tot slot nog naar de waardering voor dat kiesproces. In 2014 konden EU-burgers via het systeem van ‘spitzenkandidaten’ - waarbij de partijen iemand naar voren dragen voor het voorzitterschap van de Commissie - voor het eerst zelf invloed uitoefenen op de verkiezing van de Commissievoorzitter, en dat wordt blijkbaar gewaardeerd. Iets minder dan de helft zegt dat het de kans vergroot dat ze in 2019 gaan stemmen. In België is dat met 44 procent iets lager, al kan de opkomstplicht daar voor iets tussen zitten. 60 procent van de Belgen vindt wel dat het proces bijdraagt aan de transparantie en een meer democratische EU.

De meeste Europeanen (79 procent) zijn er wel van overtuigd dat het systeem alleen maar zinvol is als het gepaard gaat met een echt debat over de toekomst van de EU.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen