Lies Heirbaut.
Volledig scherm
Lies Heirbaut. © RV

OPINIE "Eén leerkracht wil mijn dochter in haar klas, volgend schooljaar. Eén"

Afgelopen weken is er weer heel wat tumult geweest rond het M-decreet, dat stelt dat kinderen met een beperking, stoornis of handicap moeten kunnen deelnemen aan het gewone onderwijs. Terwijl Europa vindt dat Vlaanderen hier te weinig voor doet, wil N-VA leerlingen met een zorgbehoefte net sneller naar het buitengewoon onderwijs sturen. Minister Crevits belooft intussen fast teams in te schakelen om de noden te lenigen. Er is echter véél meer nodig om inclusief onderwijs echt te laten werken, schrijft Lies Heirbaut, mama van een kind met een beperking. “Eén leerkracht wil mijn dochter volgend jaar in haar klas. Eén.”

28 reacties

  • Bilashi Gilson

    6 jaar geleden
    Mijn kind zou niet gelukkiger worden in het gewone onderwijs. Enkel meer frustraties bij haar en waarschijnlijk bij de andere lln. In een ideale wereld zou dit misschien mogelijk zijn. Maar de kinderen zelf... worden daar niet gelukkiger door.
  • Natasja Bokken

    6 jaar geleden
    M-decreet kiest het kind niet voor, het word gedwongen om naar een gewone school te gaan. De attesten van cos of andere tellen niet, het moet een attest van clb zijn. Dat ga je niet rap krijgen. Vandaar tot ik ook met een moeilijk traject zit met een kind met ass type 9. Ouders van gewone kinderen vergeten dit vaak en wijzen met de vinger. Ook zou er meer info naar de ouders moeten gaan ik heb al ouders gehad die dachten dat autisme besmettelijk is.
  • Tina Colpaert

    6 jaar geleden
    Is te zien in welke mate natuurlijk anders sleurt die 1 persoon hele klas mee en kan de juf het niet aan ook voor zo een kind niet makkelijk denk dat dit meer de reden is en niet het niet willen zo kinderen aannemen in gewone klas
  • Geert Matthys

    6 jaar geleden
    De wet van de meerderheid hoor mevrouw, nu zitten er 18 andere kinderen te vertragen en geïrriteerd door uw kind plus gestresseerde leerkracht, draag je eigen kruis en ga niet naar media als groot verongelijkt drama. Er zijn genoeg normale mensen die dat ook niet doen en het valt hier enorm mee, ga anders eens naar China of VS en zie wat er daar is voor zieken. Niks.
  • Bernd Vaes

    6 jaar geleden
    Waarom maakt alweer België het moeilijk met inclusie? In andere landen loopt dit vrij goed en zijn de effecten voor die kinderen met om-het-even-welke handicap positief tot zeer positief.