Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Stel je voor: een zwarte vrouw die de baas wordt in Georgia

Georgia Democratic gubernatorial candidate Stacey Abrams speaks during an election-night watch party, Tuesday, May 22, 2018, in Atlanta. (AP Photo/John Bazemore)Beeld AP

Voor het eerst maakt een Afro-Amerikaanse vrouw kans om gouverneur van een Amerikaanse staat te worden. Stacey Abrams is de Democratische kandidate in de zuidelijke staat Georgia.

Het lijkt wat vreemd voor een land dat al acht jaar Barack Obama als president had, maar nog nooit is een Afro-Amerikaanse vrouw erin geslaagd om tot gouverneur benoemd te worden in een van de vijftig staten. In november kan daar voor het eerst verandering komen in Georgia. Stacey Abrams haalde het in de Democratische voorverkiezingen van haar tegenkandidate Stacey Evans.

De 44-jarige Abrams komt niet helemaal uit het niets. Binnen de Democratische Partij, en dan vooral ter linkerzijde, geldt ze al langer als een beloftevolle politica. Tijdens de Democratische Conventie in 2016, waar Hillary Clinton werd verkozen tot presidentskandidaat, mocht ze al op het podium klimmen om een vlammende speech te geven over economische ongelijkheid. Geen toeval dus dat ze nu ook de steun kreeg van Clinton, net zoals bijvoorbeeld ook ex-presidentskandidaat Bernie Sanders dat deed.

Binnen de Democratische Partij, en dan vooral ter linkerzijde, geldt ze al langer als een beloftevolle politica

Romanschrijver

Abrams, die geboren werd in Gulfport, Mississipi, verhuisde als tiener naar Atlanta en gaf er al snel blijk van grote ambities. Zo was ze de eerste Afro-Amerikaanse die de afscheidsspeech op haar highschool mocht geven toen ze er afstudeerde. Later werd ze ook de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die fractieleider werd van de oppositie in het Huis van Afgevaardigden van Georgia. Tussen haar politieke activiteiten door vond ze nog de tijd om verschillende romans te schrijven onder de nom de plume Selena Montgomery.

De klim naar de politieke top maakte Abrams de voorbije jaren niet bepaald diplomatischer. Ze staat bekend om haar uitgesproken linkse standpunten, en vorig jaar nam ze in de nasleep van de extreemrechtse mars in Charlottesville ook een duidelijk standpunt in: Abrams riep op toen om het standbeeld in Atlanta ter ere van de boegbeelden van de zuidelijke Confederatie tijdens de Amerikaanse burgeroorlog te vernietigen.

De klim naar de politieke top maakte Abrams de voorbije jaren niet bepaald diplomatischer

Ze heeft nu een halfjaar de tijd om campagne te voeren in Georgia. In november moet ze het in verkiezingen opnemen tegen een Republikeinse kandidaat; wie dat wordt, is nog niet uitgemaakt. Er wacht haar sowieso geen makkelijke taak: in het zuidelijke, conservatieve Georgia is de gouverneur al sinds 2003 een Republikein.

Extreem?

De steun die ze nu onder meer van Bernie Sanders krijgt zou nu wel eens een vergiftigd geschenk kunnen zijn, zegt Phil Kent aan The New Yorker. Kent werkt voor Insider Advantage, een nieuwssite die focust op politiek in Georgia. "Republikeinen, en ook mensen die zich politiek in het centrum situeren, zullen bezorgd zijn over de extreme, socialistische standpunten van Abrams", waarbij Kent verwijst naar haar uitlatingen over universele gezondheidszorg of een verplicht minimumloon.

'Republikeinen zullen bezorgd zijn over de extreme, socialistische standpunten van Abrams'
Phil Kent, journalist Insider Advantage

De nominatie van Stacey Abrams is niet de enige opmerkelijke keuze bij de recente verkiezingen. Ook in andere staten slaagden vrouwen erin om de Democratische voorverkiezingen te winnen. In Texas haalde county sheriff Lupe Valdez het. Daarmee is ze de eerste openlijk lesbische latina die kans maakt om er gouverneur te worden. In Kentucky wordt ex-gevechtspilote Amy McGrath dan weer naar voren geschoven als de Democratische kandidate voor een zitje in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.