Direct naar artikelinhoud
TV

Boris, de zwijgende copresentator van 'Winteruur', is niet meer

Wim Helsen samen met Fiecke, zoals Boris echt heette.Beeld RV © VRT - Joost Joossen

Boris, de golden retriever die drie seizoenen lang samen met Wim Helsen Winteruur presenteerde op Canvas, is overleden. Fiecke, zoals Boris echt heette, was al een tijdje ziek.

Hoewel Wim Helsen als uithangbord van Winteruur uitgespeeld werd, verloren veel kijkers door Boris hun hart aan het programma. Hoe entertainend of oeverloos vervelend de teksten ook waren die de gasten voorlazen, Boris bleef languit liggend in de sofa, steeds even mooi om naar te kijken. Al werd het zeker in het laatste seizoen zelfs voor Boris af en toe te veel. Verschillende keren verliet ze haar vaste plaats links van Helsen om elders in de tv-studio rust te vinden. Volgens Panenka, het productiehuis dat Winteruur maakt, was ze "een zwijgend criticus, die zich niet door naam of faam op een dwaalspoor liet brengen."

Bijna was er van Boris geen sprake geweest. Helsen had eerst het idee om een koe of een schaap in de studio te zetten, maar dat bleek niet het beste idee. De keuze voor Boris bleek al snel een schot in de roos. "Boris is echt wel een deel van het succes", zei Helsen daarover in De Morgen.