Filip en Mathilde naar Denemarken voor 50ste verjaardag kroonprins Frederik

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koning Filip en koningin Mathilde trekken dit weekend naar Denemarken. Dat meldt het paleis vandaag. Aanleiding is de 50ste verjaardag van de Deense kroonprins Frederik. Die gaat gepaard met festiviteiten overal te lande. Zaterdagavond staat in Christiansborg een staatsbanket op het programma, met buitenlandse gekroonde hoofden. Het feest komt er ruim drie maanden na het overlijden van prins Henrik, de echtgenoot van koningin Margrethe II en vader van Frederik. Kort voor de dood van zijn 83-jarige vader dood onderbrak de kroonprins een verblijf in Zuid-Korea, waar hij de opening van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zou bijwonen.

Frederik lijkt trouwens wel iets te hebben met Olympische Spelen. Tijdens de zomerspelen van Sydney, in 2000, leerde hij de Australische Mary Elizabeth Donaldson kennen. Ze trouwden vier jaar later, en intussen zijn de kroonprins en kroonprinses de ouders van vier kinderen: Christian, Isabella en de tweeling Vincent en Josephine.

Kroonprins Frederik studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit van Aarhus, waarbij hij ook een jaar naar Harvard trok. Frederik is zeer sportief en leeft zich onder meer graag uit op skilatten.

bron: Belga