Wateroverlast in Tongeren na zwaar onweer

Een onweer hield donderdagavond hevig lelijk huis in ons land. In Tongeren liepen verschillende straten onder water. Ook in Lommel kreeg de brandweer wat oproepen. In Vlaams-Brabant, in de regio rond Brussel, en Oost-Vlaanderen stonden heel wat straten blank.

neac/nadb

Is er ook bij u wateroverlast door het hevige onweer? Stuur een foto naar hier@reageren.be. Vergeet zeker niet uw naam en de plaats te vermelden.

Het onweer heeft zwaar uitgehaald boven Tongeren. Een aantal straten en kelder kwamen onder water te staan. De brandweer van Tongeren kreeg een dertigtal noodoproepen te verwerken. In Koninksem en Diets-Heur stonden straten een tijdje blank, net als de Hasseltsesteenweg in het centrum van Tongeren en de Romeinse Kassei. De meeste overlast was voor Rutten. Daar was het kruispunt van de Hoeise Kassei met de steile Wilstraat volledig ondergelopen. Enkele overmoedige autobestuurders waagden zich toch door de 25 centimeter diepe plassen. Even later werd het kruispunt afgesloten voor alle verkeer.

© DiRo

Ook in Lommel was er sprake van wateroverlast, maar hier ging het om een beperkt aantal meldingen van ondergelopen kelders en straten die blank stonden. Van grote schadegevallen was geen sprake.

(Lees verder onder de foto’s)

© HBvL

© HBvL

Ook een deel van de Russeltstraat in Wellen stond een tijdje blank door de hevige regen. De schade lijkt mee te vallen.

Rest van het land

In Sterrebeek kwamen de Tramlaan en de Mechelsesteenweg blank te staan. De riolering kon de grote hoeveelheid regen die er op korte tijd viel niet meer slikken.Hier en daar liep het water ook binnen in de woningen, vooral in de kelders of ondergrondse garages. Ook aan de Hector Henneaulaan was het opnieuw prijs. Volgens de politie was het een ‘ramp’. Hun telefoon stond alvast roodgloeiend.

In Steenokkerzeel werd vooral de wijk Humelgem langs de Kortenbergsesteenweg hard getroffen. Er liepen tientallen oproepen van bewoners binnen die het water in hun kelders zagen lopen. “Al het water van op het tarmac van de luchthaven is die richting uitgestroomd”, zegt burgemeester Kurt Ryon (Klaver/ N-VA). “Het was er met man en macht werken voor de gemeentearbeiders om zandzakjes aan de bewoners te bezorgen.”

Ook andere delen van de regio als Strombeek-Bever, Wemmel en het noorden van Brussel kregen heel wat water te slikken.

In Zaventem is de situatie eveneens ernstig, meldt waarnemend burgemeester Dirk Philips. Meerdere straten zijn er afgesloten door wateroverlast. Het gaat onder meer om de Hector Henneaulaan, de Mechelsesteenweg, de Leuvensesteenweg en de Tramlaan.

Op de luchthaven Brussels Airport staat de tunnel onder de landingsbaan onder water. Ook in Grimbergen zijn verschillende straten ondergelopen.

Station ondergelopen

In het Oost-Vlaamse Aalter is het station ondergelopen. Alle toegangswegen tot het centrum hebben er te maken met wateroverlast, meldt de federale politie. Het onweer trekt momenteel verder, maar de hulpdiensten vragen om het centrum van Aalter te vermijden.

“Nu regent het niet veel meer, maar het is verschrikkelijk geweest”, zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. “De voorbije 20 jaar hebben we dit niet meegemaakt. De regen was heel plaatselijk, alles kwam op het centrum van Aalter terecht. In het station stroomt het water over de trappen naar beneden. We zitten samen met de politie en brandweer om alle oproepen af te handelen en bekijken of we geen bijkomende schade krijgen van beken die beginnen doorstromen.”

Noodnummer

Op sommige plaatsen kan er weer veel neerslag vallen met gevaar voor wateroverlast. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt daarom opnieuw voor een code oranje.

Door de nieuwe waarschuwing voor code oranje blijft het speciale noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies nog zeker tot vrijdagmiddag actief. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Sinds de activering van het nummer dinsdagmiddag kwamen er al 862 oproepen binnen. De meeste kwamen uit de provincies Henegouwen, Luik, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. De oproepen gingen vooral over wateroverlast, zoals wegen en kelders die onder water liepen. Maar er waren ook oproepen voor blikseminslagen en omgewaaide bomen.

Het nummer 1722 dient voor niet-dringende oproepen. Voor echte noodsituaties, met levensgevaar, is er het noodnummer 112.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer