Ze hebben werk maar wonen thuis, dit doen millennials met hun geld

© Foto Kurt

Leven zoals mama en papa, op kosten van mama en papa. Dat lijkt het levensmotto van flink wat zogeheten ‘nestklevers’, jongeren die na hun studie gewoon thuis blijven wonen. Ze geven niets af, en kunnen zo een groot stuk van hun loon opzijzetten. De rest doen ze op aan kleding, hobby’s en reizen.

Kristof Simoens en kim clemens

Vier op de tien zogeheten “millennials” – jongeren tussen 18 en 34 jaar – wonen nog thuis. Bij de 25-plussers is dat nog altijd één op de vier. En hoewel de overgrote meerderheid van die 25-plussers een job en dus een eigen inkomen heeft – gemiddeld net geen 1.500 euro netto per maand – verblijft liefst één op de twee gratis en voor niks in Hotel Mama. Dat blijkt uit een bevraging van ­Keytrade Bank.

“Omdat ze thuis niets moeten betalen, kunnen ze de levensstijl van hun ouders kopiëren zonder over de financiële slagkracht van hun ouders te beschikken”, zegt Steven Van Gaever van Keytrade Bank. “Hun ouders, de babyboomers, konden nog rekenen op hoge rentes, een hoge hypotheekrenteaftrek en een financieel gunstig klimaat, maar voor de nieuwe generatie liggen de kaarten helemaal anders. Alleen door bij mama en papa te blijven wonen, kunnen ze de levensstijl van hun ouders aanhouden zonder over dezelfde middelen te beschikken.”

“Sparen? Geen idee”

Het is dan ook niet toevallig dat de millennials die nog thuis wonen veel rijkelijker leven dan hun leeftijdsgenoten die al op ­eigen benen staan. Zo geven ze significant meer uit aan kleding, hobby’s, vervoer en reizen.

Dat is ook zo bij Pepijn Viaene (26). Vijf jaar lang zat hij op kot in Gent, en toch trok hij na zijn studies terug in bij ma en pa in Lichtervelde. “Ik doctoreer in de geografie”, zegt Pepijn. “Toen ik daaraan begon, wist ik nog niet of het iets voor mij zou zijn en hoelang het zou blijven duren. Daarom was het een natuurlijke keuze om weer bij mijn ouders te gaan wonen.”

Zijn beurs is goed voor zo’n 2.000 euro per maand. Daarvan betaalt hij zijn ouders elke maand 250 euro. “Ik weet dat dat weinig is, voor alles wat ik ervoor terugkrijg. Ik mag bijvoorbeeld ook de auto van mijn pa gebruiken. Zelf let ik totaal niet op mijn geld. Op het einde van de maand heb ik sowieso geld over, maar ik zou niet kunnen zeggen hoeveel ik juist spaar. Mijn grootste uitgaven? Eten ’s middags en uitgaan ’s avonds.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen