Direct naar artikelinhoud
Onweer

Vlaanderen likt zijn wonden na intens onweer: water oppompen en modder ruimen

Vlaanderen likt zijn wonden na intens onweer: water oppompen en modder ruimen
Beeld BELGA

Ook gisteren zorgden de intense onweersbuien voor problemen. Vandaag zien veel mensen zich geconfronteerd met een bijkomend probleem: modder. Op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen wordt met man en macht water opgepompt en modder opgeruimd. Tussen Leuven en de luchthaven in Zaventem is het treinverkeer verstoord.

Het KMI kondigde voor de derde dag op rij code oranje af in de meeste delen van het land met kans op hagel, blikseminslagen en hevige regenbuien, die vrij grote schade kunnen veroorzaken. “Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer”, raadde het weerinstituut aan. Op verschillende plaatsen was het dan ook alle hens aan dek door de wateroverlast.

Tussen Nossegem en de luchthaven op de lijn Leuven-luchthaven, rijden er nog geen rechtstreekse treinen. Dat meldt de VRT. Drie van de vier sporen zijn er onbruikbaar door de modder. Reizigers die vanuit Leuven naar de luchthaven moeten, hebben twee opties. Ze kunnen overstappen in stopplaats Zaventem om vervolgens Brussels Airport te bereiken, of ze nemen de trein tot Brussel-Noord om vandaar met de trein naar de luchthaven te reizen. Vanuit Brussel-Noord of Antwerpen zouden er geen problemen mogen zijn.

Wateroverlast en modderstromen

In Brussel zorgde de intense regen voor verkeershinder. Zo liep de Romeinsesteenweg onder de brug van de A12 volledig onder water. Ook de Georges-Henritunnel stond even onder water - intussen is de weg daar weer vrij. De Woluwelaan is wegens wateroverlast in beide richtingen afgesloten ter hoogte van de Hippocrateslaan. Ook op de Brusselse ring stonden sommige plekken blank. De Lijn meldt dat de dienstregeling in Brussel en de Brusselse rand ernstig verstoord is door de hevige regenval en bijhorende wateroverlast.

In Vlaams-Brabant sloeg het onweer hevig toe. Op sommige plaatsen viel er op 24 uur tijd al 100 liter per vierkante meter. Zo maken inwoners van Grimbergen, Kortenberg en Everberg gewag van ondergelopen straten en huizen. 

Twitter bericht wordt geladen...

Brandweer Vlaams-Brabant West kreeg al een 70-tal oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Her en der stonden ook enkele woonkamers onder water. De brandweer had de handen vol om alle oproepen te beantwoorden. 

In Steenokkerzeel werden alle werkmannen opgeroepen om zandzakjes aan te leveren. In het gehucht Humelgem was sprake van veel wateroverlast. "We zitten met een modderstroom. De modder is de huizen en kelders ingelopen. We zijn bezig met de schade op te meten en met de opkuis", zei burgemeester Kurt Ryon. Ryon spreekt van honderden oproepen in zijn gemeente, al zou de juiste omvang van de schade nog moeilijk in te schatten zijn.

Station Aalter ondergelopen

In Oost-Vlaanderen waren er evenzeer waterproblemen. In Aalter, Zingem, Zwalm, Ursel en Eeklo is er wateroverlast, melden de hulpdiensten.

Vooral Aalter kreeg het stevig te verduren. Daar had men in alle toegangswegen tot het centrum te kampen met wateroverlast, meldt de federale politie. De hulpdiensten vroegen om het centrum van Aalter te vermijden. "Nu regent het niet veel meer, maar het is verschrikkelijk geweest", zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. "De voorbije 20 jaar hebben we dit niet meegemaakt. De regen was heel plaatselijk, alles kwam op het centrum van Aalter terecht."

Twitter bericht wordt geladen...

De toestand is inmiddels grotendeels onder controle en het gemeentelijk rampenplan werd niet afgekondigd. "Het was pompen of verzuipen. Hoeveel woningen wateroverlast hebben, kunnen we nog niet zeggen. Het is afdammen waar nodig om te beletten dat lager gelegen gebieden schade krijgen", zegt Hoste.

Twitter bericht wordt geladen...

In het station van Aalter moeten treinreizigers door heel wat water waden om bij hun perron te raken. De ondergrondse gangen stond volledig onder water, het water stroomt over de trappen naar beneden. 

In de provincie Antwerpen is in Zoersel een dakbrand ontstaan door een blikseminslag. Ook in Lille en Retie zou de bliksem zijn ingeslagen, zo meldt de VRT. In Retie werden een serre en een huis getroffen. In de woning ontstond brand, het huis is tijdelijk onbewoonbaar. 

Ook in Limburg waren er problemen door het onweer. Na hevige onweersbuien boven Tongeren en onder meer Wellen, heeft het brandweerkorps in Tongeren zo'n 25 oproepen te verwerken gekregen. In een mum van tijd stonden in Tongeren enkele straten blank, zoals onder meer de Koninksemstraat, de Hasseltsesteenweg en de Romeinse Kassei. Hier en daar stroomde het water ook huizen binnen. Ook deelgemeente Rutten had met overlast te kampen.

Noodnummer 1722 blijft zeker tot deze middag actief

Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies blijft nog zeker tot vanmiddag actief. Volgens het KMI lijken de ergste onweders voorbij, maar kunnen er op sommige plaatsen nog felle buien zijn. Vanaf vandaag wordt beterschap voorspeld.