Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Het noodweer van de afgelopen dagen dreigt minder en minder uitzonderlijk te worden.Beeld BELGAIMAGE

Noord-Korea lijkt niet mee te gaan in het robbertje spierballen rollen van Donald Trump. Bart De Wever krijgt tegenwind na forse uitspraken over de ouders van de doodgeschoten peuter Mawda. En terwijl overal de nasleep van het noodweer voelbaar is, kondigt het weekend zich zeer warm aan.

Wat u moet weten

1. Kritiek op Bart De Wever om  uitspraak doodgeschoten Mawda
De ouders van Mawda, het tweejarige Koerdische meisje dat bij een achtervolging op de snelweg door een politiekogel om het leven kwam, zijn volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever mee verantwoordelijk voor wat er met hun kind is gebeurd. Die uitspraak kwam De Wever al op harde kritiek te staan.  "De Wevers reactie is zowat het meest onmenselijke dat we in Belgische politiek al gezien hebben", zegt Kristof Calvo (Groen).

2. Noord-Korea gaat niet mee in forse taal Trump
Noord-Korea is ondanks het afblazen van de geplande top in Singapore volgende maand door de Amerikaanse president Trump, nog steeds bereid om in dialoog te treden met het land. Dat laat het staatsagentschap KCNA weten. "De annulering van de top is onverwacht en betreurenswaardig", zegt het regime van Kim Jong-un.

3. Opruimen na noodweer, tropische temperaturen in aantocht
Gisteren veroorzaakten de intense onweersbuien problemen. Vandaag zien veel mensen zich geconfronteerd met een bijkomend probleem: modder. Op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen wordt met man en macht water opgepompt en modder opgeruimd.  Voor de komende dagen wordt warm en zonnig weer voorspeld, ook al valt nieuw noodweer niet uit te sluiten. Het ziet er trouwens naar uit dat we maar beter wennen aan zulke extreme wolkbreuken.

4. Geheime missie van Belgische militairen in Syrië: "Zonder politieke dekking kan dit niet"
De Belgische militaire geheime dienst ADIV is in 2016 in Syrië met Koerdische strijders gaan onderhandelen over mogelijke militaire samenwerking. "Zonder politieke dekking naar zo'n gebied gaan, kan niet", reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. 

5. Historisch referendum over abortus in Ierland
Toestaan of verbieden? Vandaag mogen 3,8 miljoen Ieren beslissen over abortus. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar in dit overwegend katholieke land, elk rotsvast overtuigd van zijn gelijk. 

Wat u ook mag weten

1. Groot pakje of klein pakje? Het maakt geen verschil
Het maakt niet uit hoe groot de portie frieten voor onze neus is: we hebben een even vol gevoel van een kleinere maaltijd als van een grotere, blijkt uit Brussels onderzoek. Een gouden tip voor mocht u vanavond overwegen om toch maar weer dat familiepak naar binnen te werken.

Tegen het hongergevoel helpt een klein pakje net zo goed, zo blijkt.Beeld shutterstock

2. Slaapt u op uw zij? Dan loopt u meer kans op hartritmestoornissen
Zijslapers hebben vaker last van hartritmestoornissen. Dat besluiten Nederlandse en Franse cardiologen na de bevraging van bijna 500 patiënten.