Direct naar artikelinhoud
Muziek

Zin in zee en zaligheid? Dit zijn de strafste songs van de week

Goldfrapp neemt een duik in 'Ocean' met Depeche Mode.Beeld Goldfrapp

Goldfrapp gaat pootjebaden in de oceaan met Dave Gahan van Depeche Mode. Mark Lanegan neemt dan weer een duik in het duister, maar laat zich op tijd van de verdrinkingsdood redden door Duke Garwood. En Birds That Change Colour gaan op hun beurt cruisen langs de westcoast. Zin in zee en zaligheid? Volg dan de playlist onderaan!

Goldfrapp vond dat sommige songs op hun laatste plaat Silver Eye een make-over verdienden, en met ‘Ocean’ geven ze eerste aanzet tot gewéldige geschiedvervalsing. In ‘Ocean’ krijgt Alison een extra stem, door Dave Gahan van Depeche Mode mee aan boord te slepen. Niet onlogisch. De song introduceerde de synths opnieuw bij Goldfrapp, en die song werd al gauw vergeleken met het beste van Shirley Manson, Nine Inch Nails en – jawel – Depeche Mode. Gahan klinkt op zijn best, wanneer hij getergd wordt. Zonder leedvermaak te willen cultiveren: in deze cri de coeur is dat weer het geval. 

Birds That Change Colour klinken minder getroebleerd maar net zo sterk in ‘Ridin’, waarin psych-pop het op een akkoordje gooit met vintage rock. De kustlijn van de westcoast glinstert in de verte, terwijl de radio schalt in een convertible. Geen idee wat u hiervan denkt, maar wij kregen meteen zin om een ticket naar de zon te boeken.

Gahan klinkt op zijn best, wanneer hij getergd wordt. Zonder leedvermaak te willen cultiveren: in deze cri de coeur met Goldfrapp is dat weer het geval.

De helpers van moedertje

Even vrolijk werden we deze week van Parliament, dat duidelijk weer op de beste én slechtste drugs surft in ‘Medicated Creep’. Deze legendarische funkfreaks brachten deze week hun eerste langspeler in bijna veertig jaar uit. Straight from the mothership komt ook deze grandioze song, die tussen de regels zowel een pleidooi houdt voor illegale substanties als tégen de farmaceutische industrie. 

The bigger the pill, the harder to swallow / She turns into something else with half a water bottle”, klinkt het over een moeder die zich laat kapot maken door dezelfde “mother’s little helpers” waar The Rolling Stones eerder al over zongen.

Elektronisch en emotioneel

Ook vertrouwd met kwalijkere helpers: Mark Lanegan. In revaliderende junkiemodus laat hij zich bijstaan door multi-instrumentalists Duke Garwoord in ‘Save Me’. Garwood hielp vorig jaar nog mee aan Gargoyle van Lanegan en het tweetal spant opnieuw samen voor With Animals (uit op 24/8). Afgaande op deze vooruitgestuurde single zoekt de Screaming Tree vandaag zijn heil in elektronische, psychedelische trips.

Even elektronisch als emotioneel bezwaard klinkt Phantogram. Dit New Yorkse electropop-duo covert ‘Saturday’ van Sparklehorse en koppelde die song meteen aan ’Someday’. Een hartverscheurend, maar gaandeweg feestelijk in memoriam voor de zus van zangeres Sarah Barthel. Becky beroofde zich twee jaar geleden van haar eigen leven. "Ik zal je altijd missen", verzucht Barthel over haar zusje. “Maar ik zal je altijd blijven voelen in alles wat ik doe. Ik hou zo veel van je." Slik. 

Nog méér superieure songs – van Sudan Archives, Pusha T of Modeselektor – vindt u hieronder.