Vandalen kieperen loodzwaar kunstwerk in Demer

De Technische dienst van de stad Diest heeft maandagnamiddag een kunstwerk van meer dan een ton uit de Demer gehaald. Vandalen hadden het werk van kunstenaar en geboren Diestenaar Edwin Degelin (66) afgelopen weekend in het water geduwd. Wie er achter het gratuite vandalisme zit, is niet bekend.

atb

De politie voerde nog een buurtonderzoek uit, maar voorlopig zonder veel resultaat. “Tot nog toe is er nog niet echt iets opgemerkt”, aldus korpschef Jan Vanhauwere van de politiezone Demerdal-DSZ. “We roepen getuigen dan ook op zich te melden.”

Vermoedelijk zaterdagnacht moeten de feiten gebeurd zijn. Een passant verwittigde zondagochtend de politie toen ze het kunstwerk in de Demer zag liggen, ter hoogte van de brug aan de Bleek. Nadat het werk op het droge was gehesen, kon de schade worden opgemeten. “Het valt nogal mee”, vertelt Degelin. “Door de val is het bandstaal van het geraamte wat geplooid maar de buiging is herstelbaar.”

Degelin maakte het werk ter gelegenheid van de heropening van de Demer op 4 september. Het stuk symboliseert een (rijn) aak, waar eeuwen geleden de boten met de goederen aanmeerden. Van daaruit werden dan de producten met kleinere bootjes naar het centrum gebracht. De stad is zinnens het werk te verankeren. Mogelijk krijgt de aak ook een centraler gelegen plaats in de stad.

Aangeboden door onze partners