Direct naar artikelinhoud
Kansspelcommissie

FC Losers: deze campagne moet gokken bij jongeren aanpakken

De nieuwe preventiecampagne van de Kansspelcommissie: #Fanvanverliezen.Beeld Kansspelcommissie

#FanVanVerliezen. Zo heet de nieuwe preventiecampagne van de Kansspelcommissie, die zich vooral richt op jongeren die gokken op sportwedstrijden. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle mensen die ingeschreven staan op een legale website voor sportweddenschappen tussen de 18 en de 29 jaar oud zijn. Dat vertelt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tijdens de voorstelling van de campagne.

Met het nakende wereldkampioenschap voetbal in Rusland in zicht, vond minister van Justitie Koen Geens het een uitgelezen moment om de strijd tegen gokgedrag bij jongeren in te zetten. Eerst liet hij alle Belgische gokwebsites voor sportweddenschappen met een vergunning eens onder de loep nemen. Wat blijkt nu: bijna de helft van alle gebruikers is jonger dan 29 jaar. Nog straffer is dat de categorie 21-jarigen het actiefste was in 2018, met de 23- en 22-jarigen respectievelijk op een tweede en derde plaats.

Op aandringen van minister Geens, lanceert de Kansspelcommissie nu een nieuwe preventiecampagne, genaamd #Fanvanverliezen. Het is de bedoeling om er vooral een bewustmakingscampagne van te maken en jongeren te informeren over de gevaren van excessief gokgedrag. Wanneer het namelijk de foute kant opgaat tijdens het gokken, kunnen jongeren gemakkelijk psychische problemen krijgen, zoals angst, depressie en slaapproblemen of zelfs terechtkomen in een vicieuze verslavingscirkel.

'Je kan jezelf bij de Kansspelcommissie laten uitsluiten om te gokken'

Aanbevelingen

Aan het einde van de campagnevoorstelling gaf de Kansspelcommissie nog enkele aanbevelingen mee, met het oog op het wereldkampioenschap voetbal. “Beslis vóór het WK hoeveel je maximaal wil uitgeven, samen met vrienden of familie van de wedstrijden genieten moet primeren en als je toch de controle verliest, dan kan je jezelf bij de Kansspelcommissie laten uitsluiten om te gokken,” klonk het.