Direct naar artikelinhoud
Hongarije

Orbán: "Liberale democratie heeft schuld aan dalend bevolkingscijfer"

Hongaars premier Viktor Orbán.Beeld AFP

Hongaars premier Viktor Orbán heeft gepleit voor een "ernstig actieplan voor het gezinsbeleid" om het dalende bevolkingscijfer in Hongarije tegen 2030 tegen te gaan. De schuldige voor die daling is de liberale democratie, beweerde Orbán in een radio-interview.

Die heeft immers de traditionele familiewaarden onderuitgehaald en is gefaald in de bescherming van de Hongaarse grenzen tegen migratie, aldus de premier. "Er zijn veel soorten families en veel levenswijzen en [de liberale democratie] zegt dat we daar geen onderscheid in mogen maken", zei Orbán. "Ze wil een gelijke behandeling voor de wet. En dat is een van de redenen waarom we nu een demografische achteruitgang meemaken."

De bevolking van Hongarije gaat al verschillende decennia achteruit. Het aantal Hongaren is gedaald van 10 miljoen in 2010 tot 9,77 miljoen in januari van dit jaar. 

Orbán wil dat zijn land - en ook Europa - in de komende decennia overschakelt naar "een moderne versie van een christelijke democratie". "Die beschermt ons tegen migratie, verdedigt de grenzen, steunt het traditionele familiemodel van één man en één vrouw, en beschouwt de bescherming van onze christelijke cultuur als een natuurlijk iets", aldus de Hongaarse premier.