© rr

Dit zijn de millennials: ze werken maar leven op kosten van mama en papa

Leven zoals mama en papa, op kosten van mama en papa. Dat lijkt het levensmotto van flink wat zogeheten ‘nestklevers’, jongeren die na hun studies bij hun ouders blijven wonen en in afwachting van het ‘uitvliegen’ hun loon opzijzetten.

krs

In liefst 484.000 gezinnen – of zo’n 45% van alle huishoudens – wonen ouders samen met minstens één kind van 18 of ouder, becijferde het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen eerder dit jaar. Nu leert een bevraging van Keytrade Bank bij duizend 18- tot 34-jarigen dat liefst vier op de tien van die zogeheten ‘millennials’ nog bij hun ouders wonen; bij de 25-plussers is dat nog altijd één op vier.

De helft verblijft dan ook nog eens gratis en voor niks in Hotel Mama. “Dat geeft hen de kans om de levensstijl van hun ouders te kopiëren, zonder over de financiële slagkracht van hun ouders te beschikken”, zegt Steven Van Gaever van Keytrade Bank. “Terwijl hun ouders, de ‘babyboomers’, konden rekenen op hoge rentes, een hoge hypotheekrenteaftrek en een financieel gunstig klimaat, zijn de kaarten voor de nieuwe generatie helemaal anders geschud. De hamvraag voor millennials is dan ook: hoe kun je de levensstijl van je ouders aanhouden zonder over dezelfde middelen te beschikken? Hun antwoord: door gewoon bij je ouders te blijven wonen.”

Niet toevallig kunnen millennials die nog thuis wonen veel rijkelijker leven dan hun leeftijdsgenoten die al op eigen benen staan. Zo geven ze significant meer uit aan kledij, hobby’s, vervoer en reizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER