Dan toch Pokémon Go-verbod in overspoeld dorp

© BELGA

Met een tijdelijk politiereglement wordt het spelen van Pokémon Go verboden tussen 22 uur en 7 uur ’s morgens in het polderdorp Lillo. Dit moet de bewoners daar weer de nodige nachtrust gunnen.

HANS OTTEN EN SACHA VAN WIELE

De Antwerpse gemeenteraad keurde het nieuwe reglement gisteravond unaniem goed. De hype rond dit spel heeft een zware impact op het dorp Lillo, waar de spelers zeldzame Pokémon-figuren kunnen vangen. Veel spelers zakken ook ’s nachts naar dit dorp met 35 inwoners. “We hebben het bedrijf achter Pokémon Go gecontacteerd met de vraag om de Pokémon te verwijderen”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Er kwam nog geen toezegging voor dit polderdistrict. Er zat ons niets anders op dan een tijdelijk politiereglement op te stellen.”

Geen organisator

Het reglement zal waarschijnlijk dit weekend al ingaan en is van kracht tot en met 31 december. Wie dan ’s nachts door de politie wordt betrapt, riskeert een GAS-boete van maximum 350 euro. “Het is niet ons opzet om mensen daadwerkelijk te beboeten”, zegt De Wever. “Met dit reglement heeft de politie een grond om mensen aan te spreken. Ik hoop dat het vooral ontradend werkt. We hebben alles geprobeerd binnen het voorziene kader en dit tijdelijke politiereglement is dan ook billijk.”

De Wever wil ook naar de toekomst een beter juridisch kader ontwikkelen rond dit soort spelletjes. “Pokémon Go is een voorbeeld van digitale innovatie die nieuwe problemen schept”, zegt de burgemeester. “Het gaat om een evenementen zonder organisator, gezien het bedrijf zich van verantwoordelijkheid onttrekt en er sprake is van een spontane deelname van spelers op het openbaar domein. Ik laat bekijken hoe we gelijkaardige situaties in de toekomst juridisch kunnen laten omkaderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen