Direct naar artikelinhoud

De Croo legt Belgische ngo's ethische code op na Oxfamschandaal

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) legt de Belgische ngo's een ethische code op. Samen met Miss België Angeline Flor Pua opende de minister vorige week de 'Her World/Our World campagne voor gendergelijkheid.Beeld BELGA

Na het schandaal met de Britse tak van Oxfam in Haïti, waarbij de Belgische topman moest opstappen, legt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) de Belgische ngo's een ethische code op. 

Uit een onafhankelijke doorlichting blijkt dat het management, de medewerkers en de vrijwilligers van Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du Monde in België zeer bewust omgaan met integriteit. De doorlichting van het integriteitsbeleid van de drie organisaties gebeurde in opdracht van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, na het schandaal binnen de Britse afdeling van Oxfam. Toch is er nog werk aan de winkel. Zo moet voor vrijwilligers de gedragscode nog van toepassing worden.

Onafhankelijke experten onderzochten het beleid en de bestaande procedures binnen de drie Oxfam-organisaties op vlak van morele en financiële integriteit. Ze bevroegen ook de personeelsleden en vrijwilligers en een aantal sleutelpersonen binnen de drie organisaties, aldus Oxfam maandag in een persbericht.

Uit het onderzoek concluderen de experts een hoge mate van bewustzijn op vlak van financiële en morele integriteit binnen de drie organisaties. Ze wijzen onder meer op het bestaan van een onlangs vernieuwde integriteitscode voor alle werknemers, procedures en screenings van partnerorganisaties en een systeem van peer review binnen het netwerk van de 20 Oxfam-organisaties wereldwijd.

Integriteitscharter

Er zijn ook aanbevelingen om de naleving van de integriteitsregels nog te optimaliseren. In het rapport is onder meer sprake van het formaliseren van de gedragscode door de raad van bestuur en de klokkenluidersprocedure duidelijker te promoten, die beschikbaar is voor alle Oxfam-organisaties in vijf talen.

De Croo vraagt de organisaties grondig werk te maken van de aanbevelingen. Hij legt ook voor de andere ngo's de lat hoger. Tegen 15 juni moeten ze een nieuw integriteitscharter ­ondertekenen. "Het is belangrijk dat ngo's boven ­elke verdenking staan", zegt De Croo.

Bij Oxfam zijn ze tevreden met de resultaten van de doorlichting. Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam-Magasins du Monde engageren zich ook om het nieuwe integriteitscharter voor Belgische ngo's te ondertekenen.