maandag 28 mei 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Parket onderzoekt twaalf ‘therapeuten’ zonder diploma psychologie

HasseltHet gerecht heeft twaalf onderzoeken geopend naar pseudopsychologen, waaronder vier in Limburg. Die noemen zich ‘coach’ of ‘therapeut’ en behandelen patiënten, zonder dat ze een opleiding psychologie hebben gevolgd. Er zouden nog tientallen gelijkaardige dossiers zijn.

Bij de twaalf dossiers gaat het om vrouwen en mannen die zichzelf coach of therapeut noemen. Geen van hen heeft echter een basisopleiding psychologie gevolgd. Twee noemen zich hypnotherapeut en werken met een ‘energetische’ vorm van hypnose. Het verdere aanbod van therapieën gaat van bachbloesemtherapie tot chakra healing. Voor geen ervan is er een wetenschappelijke basis. Toch geven de ‘therapeuten’ bijna allemaal aan dat ze depressies behandelen in hun thuispraktijk. Voorts bieden ze onder meer behandelingen aan tegen verslavingen, zelfmoordgedachten, dwang-, angst- en eetstoornissen.

Een van de Limburgse coaches reageert anoniem: “Ik heb cliënten met een depressie al goed geholpen met kinesiologie (een alternatieve geneesmethode, nvdr.). Toch pretendeer ik niet dat ik arts of psycholoog ben.” Advocate en specialiste medisch recht Jellina Buelens is echter zeer kritisch. “Een coach die op zijn website zegt dat hij depressies behandelt, begeeft zich op gevaarlijk terrein. Een depressie is een erkende ziekte en dan overtreed je de wet.”

Skepp

De bal ging aan het rollen door een klinisch psycholoog, een huisarts en twee leden van Skepp, een actiegroep tegen pseudowetenschap. Samen onderzochten ze de websites van 63 personen die therapieën aanbieden zonder de nodige diploma’s te hebben. De dossiers werden doorgespeeld aan de Provinciale Geneeskundige Commissies (PGC). Die overheidsinstantie is onder andere bevoegd voor het opsporen van onwettige uitoefening van de gezondheidszorg. Burgers kunnen er melding maken van laakbare praktijken bij zorgbeoefenaars. Sinds 2015 is ook de klinische psychologie wettelijk beschermd.

Zes maanden cel

De PGC’s van Limburg en West-Vlaanderen speelden de dossiers door aan de parketten van Hasselt en Ieper. Het openbaar ministerie bevestigt dat het onderzoeken heeft geopend naar respectievelijk vier en acht coaches, op verdenking van het onwettig uitoefenen van de gezondheidszorg. De maximumstraf is zes maanden gevangenis. (bcs)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws