Kruideniers mogen van SP.A geen hogere belastingen betalen dan multinationals

© IMAGEGLOBE

Oppositiepartij SP.A trekt met een reeks voorstellen naar het parlement om de fiscale privileges voor multinationals aan banden te leggen. De Vlaamse socialisten willen daarbij snoeien in allerlei gunstregimes. Dat moet volgens SP.A 1,28 miljard euro ruimte vrijmaken, om zo de lasten voor de meeste ondernemenden te verlagen.

gjs

“Hoe kan ik mijn kruidenier uitleggen dat hij onder een hoger belastingtarief valt dan een internetgigant die een miljardenomzet realiseert op Europese bodem? “ Die uitspraak deed premier Charles Michel enkele weken geleden tijdens zijn passage in het Europees parlement.

SP.A trok daarop naar Waver, de thuisbasis van de eerste minister, om bij kruideniers te polsen naar die vaststelling. De partij komt daarom met een “Kruidenierspact” - een reeks fiscale maatregelen die ertoe moeten leiden dat zelfstandigen niet langer hogere belastingen betalen dan multinationals. Ze ondersteunt haar actie met een video die vandaag/maandag wordt gelanceerd.

Fiscale planning

Zo wil SP.A komaf maken met de karaattaks, de notionele intrestaftrek en de groepsbijdrage. Die laatste werd ingevoerd met de verlaging van de vennootschapsbelasting. Ze is de socialisten een doorn in het oog omdat het systeem erg geschikt zou zijn voor fiscale planning, waarbij met winst kan worden geschoven tussen vennootschappen zonder tegenprestatie.

Daarnaast wil de partij komaf maken met het profiteren van buitenlandse gunstregimes en belastingparadijzen. Zo moeten er strengere voorwaarden komen om postbusvennootschappen van echte vennootschappen te onderscheiden, bijvoorbeeld door lokale tewerkstelling en faciliteiten te verplichten die echte economische substantie aantonen. Ook mag er voor SP.A enkel vrijstelling zijn voor buitenlandse winsten indien daar effectief belasting op is betaald. Voorts wil de oppositiepartij paal en perk stellen aan buitensporige intrestaftrek door multinationals en dat de regering de antimisbruikbepaling aanscherpt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen