Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Essevee geeft Genk vrijgeleide naar Europa

Trossard was een constante gesel voor de defensie van Zulte Waregem.Beeld Photo News

Het is dat Racing Genk veel te lief was voor Zulte Waregem, anders was het geen 2-0, maar 7-0. Of, zoals Francky Dury het zegt: "Niet te geloven dat er vier ploegen beter zijn." Het laatste Europese ticket gaat naar Limburg.

Met de penaltyzege tegen Lokeren erbij had Zulte Waregem tien matchen op rij gewonnen. Ploeg in vorm, denk je dan. Essevee raakte geen bal tegen Racing Genk. Een zoveelste bewijs dat planeet play-off II toch vooral bevolkt blijft door de lammen en blinden. Dat weet ook Francky Dury: "We hebben gespeeld tegen ploegen die failliet gingen, andere die met de juniors speelden: het niveau is te laag om competitief te kunnen zijn in een match die er toe doet."

Het siert de coach van Zulte Waregem dat hij zich niet verstopte achter de zwakte van die kerkhofcompetitie. Genk was gewoon beter, vindt hij. "Wij waren de beste van play-off II. Genk was vijfde in play-off I. En vandaag had het wel 8-0 kunnen worden. Dat is duidelijk, denk ik. De realiteit is: wij zijn te goed voor play-off II, maar niet goed genoeg voor play-off I. Dat wordt een groot werkpunt voor volgend seizoen. Maar heb je Genk gezien? Ik kan niet geloven dat er vier ploegen in België beter zijn."

Genk was goed. Met vooral Alejandro Pozuelo en Leandro Trossard. Sneller en slimmer dan de andere voetballers op het veld. Rauwe klasse. Dat vooral Trossard een handvol wenkende kansen liet liggen: ach. Clement: "Dat hij zijn contract heeft verlengd, is een goed signaal. Ik zie veel overtuiging binnen de groep. Zelfs van de jongens die op de tribune zitten. Dat zit goed."

'Op Standard na haalde niemand meer punten in play-off I, maar we eindigden vijfde. Eindelijk is die 'maar' weg'
Philippe Clement, trainer Genk

De Genkse zege was een verlengstuk van de knappe reeks sinds nieuwjaar. Het is veelzeggend dat enkel Standard in 2018 meer punten pakte dan de Limburgers. "Het is hier lang 'ja, maar' geweest", zegt coach Philippe Clement. "Het ging beter met de resultaten, maar de band met de supporters moest beter. We haalden de bekerfinale, maar we verloren die. Op Standard na haalde niemand meer punten in play-off I, maar we eindigden vijfde. Eindelijk is die 'maar' weg."

Targetspits

Na Club Brugge, Standard, Anderlecht en Gent pakt Genk zo het vijfde Europese ticket. Voetbalminnend België kan er alleen maar blij mee zijn. "Maar ook nu moeten we nog verkopen. Dat is de economische wetmatigheid van deze club", zegt Clement.

Erg vind hij dat niet, maar veel gekke aankopen moeten we niet verwachten. "De komende tijd bekijken we hoe we het zullen aanpakken. We weten in grote lijnen hoe de groep er zal uitzien. We zoeken zeker nog een goede targetspits, die ons toelaat om meer variatie in het spel te brengen. En voor de rest hoop ik dat de Europese puzzel er voor zal zorgen dat we meer jongere spelers kunnen brengen. Het drukke programma leent zich om die gasten hun kans te geven."