‘Fouilleren niet verplicht bij uitzenden WK-matchen’

Tijdens het EK waren nog andere regels van toepassing bij het vertonen van wedstrijden op groot scherm. © WAS

Wie tijdens het WK voetbal een wedstrijd van de Rode Duivels op groot scherm wil vertonen, is niet verplicht om alle bezoekers te laten controleren. Dat moet per evenement bekeken worden. Maar als een privéfirma instaat voor de veiligheid, is die wel bevoegd om ook te fouilleren.

Wle

Dat staat in een rondzendbrief die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) eerstdaags rondstuurt naar de burgemeesters. Het sluit aan bij de regels die eerder dit jaar werden opgesteld voor de bewakingsfirma’s, die bijvoorbeeld ook gelden op zomerfestivals. Ook daar is het pas sinds dit jaar toegestaan om bewakers de bezoekers te laten fouilleren.

Volgens Het Laatste Nieuws wijst Jambon er in de brief op dat veel gemeenten het eigenlijk niet gewend zijn om zulke grote evenementen met veiligheidsrisico’s te organiseren. Ze kunnen daarbij geconfronteerd worden met agressief gedrag waar ze geen ervaring mee hebben.

Het is daarom belangrijk dat gemeenten op voorhand goed uitmaken wat wel of niet toegelaten is. De rondzendbrikef noemt als voorbeelden het gooien met bierbekers, duwen of onophoudelijk toeteren. Vuurwerk afschieten wordt in elk geval afgeraden. Desnoods kan er een GAS-boete van 350 euro worden opgelegd. Maar welke veiligheidseisen gesteld worden aan de organisatoren, is een bevoegdheid van de gemeenten zelf.

Tijdens het vorige grote voetbaltoernooi, het EK in 2016, was in ons land nog terreurdreiging niveau 3 van toepassing. Nu is dat gezakt naar niveau 2. Maar in een toelichting op Radio 1 zegt Jambon dat er ook los daarvan veiligheidsrisico’s zijn. ‘Dat heeft met meer dan terreur alleen te maken. Het is een zomers evenement en mensen drinken wat.’