© Photo: Tom Palmaers

Cassatie spreekt zich dinsdag uit over drugsbende rond Aquino’s

Het Hof van Cassatie beslist dinsdag of het arrest van het Antwerpse hof van beroep over het drugsdossier rond de Maasmechelse familie Aquino moet worden verbroken. Het Antwerpse hof had vijftien beklaagden veroordeeld tot celstraffen die gingen van 3 maanden tot 10 jaar, maar vijf verdachten gingen in cassatie. Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie ziet geen reden om het arrest te verbreken, behalve op één enkel punt, de verbeurdverklaring die drie verdachten kregen opgelegd.

De verdediging had zowel in eerste aanleg als voor het hof van beroep allerlei onregelmatigheden aangevoerd, zoals het federaal parket dat een proactief onderzoek zou hebben gevoerd, de beweerde burgerinfiltratie door Bart S. en directe afluistermaatregelen in een ziekenhuis en revalidatiecentrum waardoor het medisch beroepsgeheim geschonden zou zijn. Alles werd uit de kast gehaald om het onderzoek nietig te laten verklaren, maar zowel de Hasseltse correctionele rechtbank als het Antwerpse hof van beroep veegden al die argumenten van tafel.

Raf Aquino, Mario Aquino en Nico Beckx werden bestempeld als leiders van een criminele organisatie die drie importlijnen had opgezet. Via die weg werden vijf drugstransporten binnengehaald vanuit Zuid-Amerika. Het ging om een totaal van 2,4 ton cocaïne, met een straatwaarde van 72 miljoen euro. De drie mannen kregen respectievelijk 10, 6 en 7 jaar cel.

Tien medebeklaagden kregen celstraffen van drie maanden tot zes jaar, twee firma’s moesten 54.000 euro boete betalen en één verdachte kreeg een opschorting.

Het parket-generaal bij het Hof van Cassatie vraagt nu dat het arrest voor het overgrote deel zou worden bevestigd en slechts op één enkel punt zou worden verbroken: de verbeurdverklaring die tegen drie verdachten werd uitgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer