© Photo News

TreinTramBus: “Onaanvaardbaar dat er ook minder treinen vanuit Antwerpen naar luchthaven rijden”

Het is onaanvaardbaar dat de NMBS minder treinen naar Zaventem laat rijden op lijnen die niet door het noodweer getroffen zijn. Dat zegt TreinTramBus maandagmiddag.

Tot maandagmorgen 4 juni is er geen rechtstreekse treinverbinding tussen Leuven en Brussels Airport. Door de hevige regenval van donderdagavond kwamen er water en modder op de sporen terecht.

Reizigersvereniging TreinTramBus heeft alle begrip voor de overmacht, maar vindt het niet kunnen dat er zo lang ook van Antwerpen en Mechelen veel minder treinen naar de luchthaven rijden. “We begrijpen helemaal niet dat de NMBS ook op andere lijnen in de buurt, die niet door het noodweer getroffen zijn, tot minstens 4 juni minder treinen laat rijden”, zegt Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus. “De infrastructuur tussen Antwerpen en de luchthaven is intact. Er bestaat dus geen enkele reden om daar treinen af te schaffen.”

Wie vanuit het Waasland, Antwerpen of de Kempen naar de luchthaven wil, ziet volgens TreinTramBus het aantal treinen meer dan gehalveerd. “Dat is zonder meer onaanvaardbaar. Zeker als je weet dat de vroegste trein uit Antwerpen nu pas om 8.49 uur op de luchthaven aankomt en de laatste naar Antwerpen al om 21.11 uur vertrekt. De communicatie hierover is bovendien bijzonder onduidelijk. Wat als mensen hierdoor hun vlucht missen? Positief is wel dat er tussen Antwerpen en Leuven en tussen Mechelen en Leuven momenteel geen treinen uitvallen.”

TreinTramBus eist dat de NMBS over de ongemakken correct en helder communiceert. De reizigersorganisatie wil bovendien dat de diabolotoeslag voor het gebruik van de spoorinfrastructuur naar de luchthaven opgeheven wordt tot alle treinen opnieuw normaal rijden. “Voor een verplaatsing van Leuven naar de luchthaven gaat het om een toeslag van 135 procent op de gewone ticketprijs. Het is gewoon onfatsoenlijk om reizigers zo’n dure toeslag te laten betalen als die infrastructuur onbruikbaar geworden is en hun rit drie keer zo lang duurt”, meent Stynen.

Er zijn normaal twee rechtstreekse treinen vanuit Antwerpen naar Brussels Airport. “De Benelux-trein vanuit Antwerpen kan nog stoppen in Brussels Airport en doorrijden naar Brussel”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. “De andere rechtstreekse trein rijdt verder naar Hasselt. Die wordt nu omgeleid in Mechelen en stopt dus niet in Brussels Airport. Als we die trein niet zouden omleiden, kan hij vanuit Brussels Airport niet verder rijden naar Hasselt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER