Direct naar artikelinhoud
Vandalisme

In Tremelo heerst 's nachts de bende van Baal in de straten: "Vijf euro of u mag uw huis niet binnen"

Deze brievenbus in de wijk Rozendal staat ondertussen weer recht, maar werd dit weekend het slachtoffer van een bende jongeren.Beeld Tim Dirven

"Als ik geen politiewagen zie, kan ik niet slapen." De gemeente Baal (Tremelo) zit met een vervelend probleem: hangjongeren met een onstilbare vernielzucht. Burgemeester Paul Dams denkt nu zelfs aan een samenscholingsverbod als ultiem redmiddel.

“Hebben ze bij u nog niets kapot gemaakt, Jacqueline?” 

“Neen, maar de tweeloop staat al klaar.” 

Aan het gelach te horen nemen we de uitspraak best met een aantal korrels zout, maar je laat tegenwoordig de term ‘jongeren’ niet zomaar vallen in de wijk Rozendal in Baal, deelgemeente van Tremelo. De blikken staan er al op onweer nog voor het in de loden hitte te bespeuren is.

Hangen deden de jongeren hier al langer, maar de lijst aan vernielingen en pesterijen is vooral de laatste maand beginnen uitbreiden: banden die lek gestoken worden, omgekieperde vuilnisbakken, en wellicht de favoriet: het vernielen van brievenbussen.

'Wat ik riep? Dat ze crapuul zijn. Ik heb geen schrik van die gasten, maar ja, ze lachen ons gewoon uit in ons gezicht'
Wivina Vanroosbroeck, Balenaar

“Ik stond om 2 uur ’s nachts boven in de badkamer en zag ze door mijn ruit rustig richting voortuin wandelen. De twee grootste kerels hebben de brievenbus van de buren gewoon omver gesjot”, beschrijft Wivina Vanroosbroeck haar verbazing tijdens het voorbije weekend.

In het weekend slaan ‘ze’ – een gemengde groep van een tiental jongeren  – meestal toe in de nachtelijke uurtjes. Meestal gaat het gepaard met veel lawaai, een spoor van zwerfvuil en een ego dat onaantastbaar lijkt. “Wat ik riep?”, vraagt Vanroosbroeck. “Dat ze crapuul zijn. Ik heb geen schrik van die gasten, maar ja, ze lachen ons gewoon uit in ons gezicht.” Enkele van de oudere bewoners moeten in hun eigen wijk zelfs tol betalen: "Vijf euro of u mag uw huis niet binnen."

“Als ik geen politiewagen zie, kan ik niet slapen”, zegt een bewoner, die net als veel buren de zestig voorbij is. “Sommige van die gasten zijn een kop groter, die hebben geen schrik van ons.” De zomermaanden boezemen angst in. "Dan hebben ze al helemaal niets anders te doen."

Op heterdaad betrappen

Burgemeester Paul Dams (Open Vld) moet toegeven dat het vandalisme “de spuigaten uitloopt”. Naast Rozendal zijn ook het centrum van Tremelo en de kerkhoven een populair doelwit, het aantal klachten en politie-interventies is niet meer te tellen. Niets lijkt te helpen.

Ook een vriendelijk praatje op de Parkheide niet, het recreatiedomein waar de bende haar tweede hanghabitat schijnt te hebben. “Toen ik hen confronteerde met de vernielingen deden ze eerst alsof hun neus bloedde, maar eentje gaf het per ongeluk toe”, doet Dams zijn relaas. “Kijk, ik heb er niets op tegen dat ze daar rondhangen, maar als ze eigendommen van anderen beschadigen, is er een grens overschreden. Ik dacht echt dat ze die boodschap begrepen hadden.”

Ook in de Zuidlaan even verderop heeft een brievenbus het moeten bekopen.Beeld Tim Dirven

Tot er dit weekend dus weer een brievenbus omver viel, en een op de oprit geparkeerde auto 's nachts een aantal krassen op de deur kreeg. “Nochtans zijn de jongeren gekend, ze hebben hun passen gezien”, klinkt het in de buurt. Volgens de burgemeester “kan er niet opgetreden worden zolang ze niet op heterdaad worden betrapt”. De groep zou uit een twaalftal 10 tot 16-jarigen bestaan. Enkele jongeren zijn van het dorp, maar het merendeel komt van over de grens: Keerbergen, Haacht, of zelfs Leuven.

Het hardleerse maatregelenpakket is al bovengehaald. De politie heeft ondertussen een vaste nachtpatrouille in een wijk die sinds de eerste verkavelingsverschijnselen geen combi heeft gezien. In juni worden normaal de eerste van 21 aangekochte camera’s geïnstalleerd – prijskaartje: 25.000 euro. Donderdag wil Dams de oprichting van enkele buurtinformatienetwerken (BIN’s) laten goedkeuren op de gemeenteraad. “Een formaliteit”, meent de burgemeester.

'Als het moet, komt er een samenscholingsverbod. Dat zou al vanaf zes personen kunnen'
Paul Dams, burgemeester (Open Vld)

Samenscholingsverbod

Het lijkt bijna een wijk waar journalisten het risico lopen om bekogeld te worden met stenen, maar een 'vervaarlijke' tiener krijgen we helaas niet te zien. Waarom Baal precies de trekpleister is geworden voor deze brievenbus hatende jongeren? Niemand in de buurt die het echt kan verklaren. "Dit is nooit een probleemwijk geweest."

Verder dan een “ontmoetingsplek waar het gedrag ontaard is”, komt ook de burgemeester niet. In de aanloop naar de verkiezingen is hij voor een boutade echter niet beducht. “Als het moet, komt er een samenscholingsverbod, dat zou al vanaf zes personen kunnen.” Gezien de nodige goedkeuring van Binnenlandse Zaken zal dat wellicht meer dan een formaliteit zijn.

Op de oprit bij Wivina Vanroosbroeck is het bewonersgroepje dat deelneemt aan de klaagzang ondertussen aangegroeid tot vijf mensen. Beducht voor deze op til zijnde samenscholing, stappen we vlug voort.