Direct naar artikelinhoud
Mawda

Experts asielrecht: "Ouders Mawda hebben recht om dicht bij graf van dochtertje te wonen"

De ouders van het doodgeschoten meisje Mawda dienden vrijdag een regularisatie-aanvraag in.Beeld Photo News

Volgens experts in het asielrecht hebben de ouders van Mawda het recht om in de nabijheid van het graf van hun kind te wonen. Ook het Mensenrechtenhof van Straatsburg heeft dat bevestigd, zegt advocaat Luc Denys.

“In het verleden oordeelde het Hof voor de Rechten van de Mens dat een vreemdeling die in een gastland een naaste verliest een fundamenteel recht heeft om het graf van de overledene te bezoeken”, zegt Denys, gespecialiseerd in asiel- en vreemdelingenrecht. “Die rechtspraak is erg relevant in de zaak van het meisje Mawda. Het recht om het graf van je kind te bezoeken volgt uit artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat het recht op respect voor het privé- en familieleven garandeert.”

Lees ook: 

Koen Torrekens verloor zijn zoontje en herkent het verdriet van Mawda's ouders: "Ze hadden maar beter moeten opletten, of niet moeten vluchten. Je zult het maar lezen als je kind nog niet begraven is"

Volgens Denys hebben de ouders van Mawda het volste recht om geregulariseerd te worden op basis van artikel 9bis van de Vreemdelingenwet. “Dat artikel kun je inroepen omwille van humanitaire redenen. Is er een zwaarwichtiger humanitair argument dan het verlies van een kind door een Belgische kogel? Ook het feit dat de ouders het recht moeten hebben om in de nabijheid van het graf van hun kind te leven, lijkt mij een evidentie.”

De ouders van Mawda dienden vorige vrijdag een regularisatie-aanvraag in. De bevoegde staatssecretaris voor Migratie en Asiel Theo Francken (N-VA) kondigde al aan dat niet alleen hij maar de volledige regering zich over deze aanvraag zal buigen.

'Is er een zwaarwichtiger humanitair argument dan het verlies van een kind door een Belgische kogel?'
Luc Denys, advocaat en asielexpert

Geen criteria

Advocaat Denys weerlegt de redenering van Theo Francken dat een vreemdeling die zich wil laten regulariseren aan een aantal vooropgestelde criteria moet voldoen. “Ik lees dezer dagen dat een regularisatie pas mogelijk is als de aanvrager al lang in België verblijft, schoolgaande kinderen heeft of kan aantonen dat hij/zij helemaal geïntegreerd is. Dat klopt niet. Het bewuste artikel 9bis stelt helemaal geen criteria of voorwaarden voorop. Elke aanvraag moet geval per geval worden beoordeeld.”

Denys wordt bijgetreden door Céline Verbrouck, eveneens advocaat en asielexpert. “Er zijn geen vastgestelde criteria voor een regularisatieprocedure en het klopt niet dat een persoon jarenlang in België moet wonen alvorens geregulariseerd te kunnen worden. De enige algemene voorwaarde is dat er humanitaire gronden moeten zijn, maar dat begrip kan ruim geïnterpreteerd worden. Wel zou ik durven stellen dat de ouders van Mawda sterke humanitaire argumenten hebben om geregulariseerd te worden: ze verloren een kind door een interventie van een Belgische agent. Ze hebben het recht om te rouwen, het verlies van hun kind te verwerken en het graf van hun dochtertje te bezoeken. Je moet al heel cynisch zijn om te stellen dat zij op die manier op een oneigenlijke manier van de regularisatiemogelijkheid profiteren.” 

'Er zijn geen vastgestelde criteria voor een regularisatieprocedure en het klopt niet dat een persoon jarenlang in België moet wonen'
Céline Verbrouck, advocaat en asielexpert