Jonge olifant plots overleden in Planckendael

© Zoo Planckendael

In Planckendael is zondagnacht onverwacht de Aziatische olifant Qiyo, de zus van Kai-Mook, overleden. Het dier was nog geen drie jaar oud.

rrln

Zondag merkten de verzorgers op dat Qiyo zich vreemd gedroeg. Ze was loom en had geen eetlust. De dierenarts werd ingeschakeld, maar die kon geen directe oorzaak vinden voor het afwijkende gedrag. Uit voorzorg besloten de verzorgers de olifant toch ’s nachts in de gaten te houden, meldt de zoo in een persbericht.

© Zoo Planckendael

In de vroege ochtend verslechterde Qiyo’s situatie plots, waarna ze om 6 uur is overleden. ‘We hebben bij haar gewaakt en haar veel laten drinken om haar vochtgehalte op peil te houden, maar het was tevergeefs.’

De doodsoorzaak is voorlopig nog onduidelijk, maar er wordt gevreesd dat het om olifantenherpes gaat. Jonge olifanten tussen twee en acht jaar zijn extra gevoelig voor dat virus, waarvoor nog geen vaccin bestaat. Het virus is slapend aanwezig bij alle olifanten. De dieren sterven onverwachts en in korte tijd. Heel wat Europese dierentuinen hebben al een olifantje verloren aan het virus.

Qiyo is de dochter van Phyo Phyo en werd in Planckendael geboren op 16 juni 2015. Ze was de zus van Kai-Mook en Tarzen.

‘De olifanten hebben vanochtend afscheid genomen van Qiyo’, laat Planckendael nog weten in het persbericht. ‘Ze deden dit door te ruiken en te voelen. Ze tastten met hun slurf Qiyo af. De tempel is vandaag niet open om zowel de olifantenfamilie als de verzorgers tijd te geven om afscheid te nemen.’

De olifantenkudde in Planckendael telt vijf volwassen vrouwtjes die in leeftijd allemaal de gevarenzone voorbij zijn: Dumbo, Yu Yu Yin, Phyo Phyo, May Tagu en Kai-Mook. De drie laatste hebben een baby: Suki (bijna zes maanden oud), Tun Kai (vijf maanden) en Tarzen (net geen twee maanden).