© Stefaan Van Hul

Actiegroepen Oosterweel: “Tweede grote strijdpunt binnengehaald”

De Antwerpse actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal reageren dinsdag tevreden op het nieuws dat het Sint-Annabos op Linkeroever grotendeels gevrijwaard blijft tijdens de Oosterweelwerken.

“De strijd om het Sint-Annabos, het grootste stadsbos van Vlaanderen, was al die jaren een van onze centrale actiepunten”, klinkt het in een gezamenlijke mededeling. “Zes jaar na het schrappen van de Lange Wapper halen we nu een tweede grote strijdpunt binnen.”

Ademloos zat de voorbije maanden zelf mee rond de tafel met onder meer intendant Alexander D’Hooghe, de Vlaamse overheid en de BAM om het deel van het Oosterweeldossier dat rond Linkeroever draait te ontmijnen. Een van de grote discussiepunten was het geplande stort voor zand uit de Schelde op de plaats van minstens twee derde van het Sint-Annabos.

Resultaat opgeleverd

“Petities, boomadoptiecampagnes, persconferenties over alternatieve stortplaatsen, juridische acties, infowandelingen, affiches: de resem aan initiatieven om het bos te redden groeide jaar na jaar, evenals het aantal Antwerpenaren dat zich mee uitsprak voor het redden van het bos”, blikken de actiegroepen terug. “Vandaag kunnen we stellen dat al deze inspanningen resultaat hebben opgeleverd.”

De actiegroepen bedanken de intendant voor zijn inspanningen en kijken nu naar eigen zeggen verder vooruit naar de overblijvende “strijdpunten” in het Oosterweeldossier. “Het viaduct is weg, het bos gered”, stellen ze. “Resten nog de kwestie van het Noordkasteel (dat andere bedreigde groengebied), de huidige oostelijke ring waar de Oosterweelverbinding voor een verkeerstoename van 50 procent zal zorgen en Zwijndrecht, waar de E17 overkapt moet worden.”

Gezonde lucht

Ook Groen-fractieleider Wouter Van Besien is verheugd en opgelucht dat het Sint-Annabos kan blijven bestaan. “Jarenlang hebben heel wat mensen van Linkeroever en ver daarbuiten zich verzet tegen de kap van het grootste stadsbos van Vlaanderen. Vandaag zien ze hun werk hiermee beloond. Dat verdient een pluim. Ik ben ook blij dat Vlaanderen en het stadsbestuur eindelijk tot het voortschrijdend inzicht komen dat gezonde lucht en groen belangrijk zijn voor Antwerpen.”

Van Besien vraagt de Vlaamse regering en de stad ook een oplossing uit te werken voor het Noordkasteel. “Dit prachtige stuk natuur achter de bocht van Sint-Anna moet nog steeds weg om plaats te maken voor de Oosterweelverbinding. Het wordt ook al jaren gebruikt door mensen uit de stad die er de rust opzoeken of in de zomer een frisse duik willen nemen.”

Ook het BAM-tracé zelf blijf een probleempunt voor Groen. “Een nieuwe autostrade dwars door de stad, strookt niet met onze visie op een modern mobiliteitsbeleid”, aldus Van Besien. “Het behoud van het Sint-Annabos is een belangrijke stap, laat de volgende stappen nu volgen: het behoud van het Noordkasteel, het BAM-tracé vervangen door het haventracé en de overkapping van de hele ring.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oosterweel