Direct naar artikelinhoud
Financiering

In 48 uur tijd 1 miljoen ophalen: met crowdlending kan het

De bekende chocolatier Pierre Marcolini haalde net 1 miljoen euro op via crowdlending.Beeld Photo News

Vele kleintjes maken één groot: dat is de gedachte achter crowdfunding. Maar kent u 'crowdlending', een alternatieve vorm van financiering voor ondernemers? De chocolatier Pierre Marcolini haalde zonet 1 miljoen euro voor zijn pop-upwinkels op.

Crowdfunding is inmiddels genoegzaam ingeburgerd. Het is een vorm van alternatieve financiering, buiten de banken om. Het principe is dat een groepje particulieren – 'de crowd' – via het internet geld ter beschikking stelt van een project of een campagne. Niet de financiële return staat daarbij voorop. Vaak zijn de leners het project genegen, of krijgen ze in ruil voor hun geld een dienst of een product.

Crowdlending is – zeg maar – de professionele broer van de particuliere financiering. Via crowdlending lenen particuliere investeerders aan een bedrijf. Investeerders krijgen hun inleg plus de rente terug, na een vooraf afgesproken termijn en tegen een vastgelegde rentevoet. De voorwaarden van zo'n lening verschillen per project. Het gevraagde bedrag en het risicoprofiel van de onderneming zijn daarbij de graadmeter.

Crowdlending staat bij ons nog wat in de kinderschoenen in vergelijking met de buurlanden, waar vaak al honderden miljoenen euro's in omgaan

Het fenomeen van crowdlending staat bij ons nog wat in de kinderschoenen in vergelijking met de buurlanden, waar vaak al honderden miljoenen euro's in omgaan. In België is momenteel een beperkt aantal spelers actief, zoals Hellobank, Bolero-Crowdfunding of de marktleider Look&Fin. Dat Europese crowdlendingplatform werd in 2012 actief. Sinds zijn oprichting heeft Look&Fin, dat gevestigd is in Brussel, voor 32 miljoen euro leningen gestructureerd voor 140 kmo's.

Chocolade, ijsjes en gehaktballen

De jongste in de rij van ondernemers is de bekende chocolatier Pierre Marcolini. "We waren op zoek naar een financiële partner ter aanvulling van de inbreng van onze investeerders. Het idee van participatieve financiering, die voor iedereen toegankelijk is, beviel me erg, omdat mijn vak in de eerste plaats een menselijk avontuur is. Ik vind het geweldig dat particulieren die willen investeren in de reële economie kunnen participeren in mijn ontwikkelingsprojecten”, zegt Pierre Marcolini. 

"Crowdlending is ook een bijzonder snel en efficiënt alternatief voor ondernemers. In minder dan 48 uur werd het platform gemobiliseerd om 1 miljoen euro te verzamelen."

'Het idee van participatieve financiering, die voor iedereen toegankelijk is, beviel me erg omdat mijn vak in de eerste plaats een menselijk avontuur is'
Pierre MarcoliniChocolatier

Met dat bedrag gaat Marcolini binnenkort twee corners in de luchthaven van Zaventem openen. Andere zullen volgen, met ook de nakende opening van een eerste verkooppunt in Dubai, klinkt het. In totaal hebben 323 beleggers zich geëngageerd. De minimuminleg bedroeg 500 euro. 

Tien procent van het totale bedrag van 1 miljoen euro werd aangebracht door Eiffel Investment Group, de institutionele partner van Look&Fin. 

Ook bekende horecaformules als Australian Home Made Ice Cream en Balls & Glory haalden via Look&Fin al kapitaal op.

Risicokapitaal

Bij de financiële toezichthouder FSMA klinkt het dat deze nieuwe vorm van financiering nog vrij jong is. "Er zijn niet veel aanbieders, maar ze worden vooraf grondig gescreend. Daarna is er continue opvolging. Problemen zijn er tot nog toe niet geweest." 

Beleggers moeten wel begrijpen dat het sowieso om risicokapitaal gaat. De bedrijven moeten weliswaar drie jaar bestaan, en zijn dus geen start-ups, maar er kan altijd iets fout lopen. Ook al ligt de faillissementsgraad met 2 procent heel laag, je bent als investeerder wel kwetsbaar. Als een project flopt, ben je vaak je investering kwijt.

'Het gemiddelde bedrag ligt rond 25.000 euro. Het nettorendement bedraagt zo'n 6,5 procent'
Nicolas-Alexandre VerdboisLook&Fin

"Daarom raden we de mensen altijd aan om in verschillende projecten te stappen," zegt Nicolas-Alexandre Verdbois van Look&Fin, "in plaats van hun investeringsbedrag in één project te stoppen. Door die spreiding beheers je het risico." De meeste investeerders steken hun centen in tien tot twintig ondernemingen. "Het gemiddelde bedrag ligt rond 25.000 euro. Het nettorendement bedraagt zo'n 6,5 procent."

Het belangrijkste obstakel voor kmo's is de hoge rente die ze moeten betalen. Die bedraagt gemiddeld 8 procent. Crowdlending is duurder dan een bankkrediet, maar goedkoper dan durfkapitaal. Maar het geld is wel snel beschikbaar, en er is geen waarborg vereist. "Het is vaak een bijkomende financiering, naast een klassiek bankkrediet. We merken dat het vaak als hefboom werkt, waarbij banken sneller krediet toestaan", merkt Verdbois op.  

ID-kit Look & Fin

- Marktleider van crowdlending in België.

- Opgericht in 2012.

- Richt zich tot kmo’s die minimaal drie jaar bestaan en heeft sinds de oprichting al voor 32 miljoen euro leningen gestructureerd voor 140 kmo’s.

- 11 miljoen euro vloeide inmiddels terug naar de particuliere leners.

- Vanaf 500 euro kan belegd worden.

- Het gemiddelde rendement is 6,5 procent.