© Denis Sinyakov / Greenpeace

Greenpeace geeft #MeToo-intimidatie van vrouwen toe in Latijns-Amerika en Azië

Net als de hulporganisaties Oxfam en Artsen Zonder Grenzen geeft nu ook de milieugroep Greenpeace toe dat vrouwelijke medewerksters systematisch werden lastiggevallen door collega's in Latijns-Amerika en Azië.

Begin maart - op Internationale Vrouwendag- bonden 44 gewezen werkneemsters van de milieuorganisatie Greenpeace de kat de bel aan inzake discriminatie en aanhoudend seksistisch gedrag van toplui van Andino, de lokale afdeling van Greenpeace in Latijns-Amerika met zetel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Volgens het blad "Vrij Nederland" worden klachten van vrouwelijke werkneemsters van Greenpeace Andino als jaren systematisch onder de mat geveegd, ook door het hoofdkantoor in Amsterdam. De klachten gaan over een logistiek directeur die vrouwen lastig viel en naaktfoto's van een van hen aan collega's liet zien. Die man is intussen vertrokken, maar wordt door Greenpeace nog altijd ingehuurd voor werkzaamheden in Uruguay, heeft een paar bars geopend en levert bier voor feestjes bij Greenpeace, aldus Vrij Nederland.

De directeur van Greenpeace Andino, Martin Prieto, reageerde daar niet op en tegen hem er overigens gelijkaardige klachten. Zo werden vrouwen lastiggevallen tijdens werkreizen en zat Prieto openlijk porno te bekijken op de computer in zijn kantoor. De man is inmiddels met verlof gestuurd in afwachting van een onderzoek, maar Greenpeace betaalt nog wel zijn advocatenkosten en volgens Vrij Nederland is dat met donateursgeld.

Hoofdkantoor Greenpeace geeft "late reactie" toe

Het hoofdkantoor in Amsterdam en Andino zelf hebben eind 2016 -drie jaar na het begin van de klachten- nieuwe procedures opgestart om dat soort misbruiken te vermijden, maar intussen zijn er nieuwe gevallen opgedoken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Greenpeace te maken krijgt met klacht van vrouwelijke leden over seksuele intimidatie. Dat was in 2011 en 2012 ook al het geval met de lokale afdeling in India. Een medewerker had toen een vrouwelijke collega gedwongen om 's nachts naar zijn hotelkamer te komen. Toen de vrouw een klacht indiende, kreeg ze te horen dat ze "beter moest leren om voor zichzelf op te komen". De man kreeg "een harde waarschuwing" en daar bleef het bij.

In West-Papoea, in het oosten van Indonesië, werd een jonge lokale antropologe voortdurend uitgescholden, als werkster ingezet en tegen de grond geduwd, ook in aanwezigheid van journalisten.

Het hoofdkantoor van Greenpeace International wijst erop dat er campagnes worden opgezet voor het personeel, dat de klachtenprocedures verbeterd zijn en er meer gewerkt wordt aan gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wel zegt Greenpeace dat de organisatie "een confederatie van onafhankelijke entiteiten is". Klachten moeten in eerste instantie altijd behandeld worden door de regiokantoren. "Gelijke verloning tussen mannen en vrouwen en kinderopvang lijken misschien vanzelfsprekend in Nederland, maar in Argentinië is dat helaas niet het geval", klinkt het. Toch geeft het hoofdkantoor in Amsterdam toe dat "we terwijl we in de buitenwereld strijd voerden voor natuur en klimaat, soms blind zijn geweest voor onrecht binnen onze eigen organisatie".

Greenpeace heeft wereldwijd bijna drie miljoen leden en bijna 3.000 mensen in dienst in 40 landen.

Meest gelezen