Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Luik

Herlees - Schutter Luik was met penitentiair verlof; "Geen voorbarige conclusies trekken"

Herlees - Schutter Luik was met penitentiair verlof; "Geen voorbarige conclusies trekken"
Beeld AP

Bij een schietpartij in Luik zijn vandaag twee politieagenten en een voorbijganger om het leven gebracht. Volg de meest recente ontwikkelingen in het liveblog hieronder. Bekijk ook het overzicht van wat we nu weten over de dodelijke schietpartij in Luik.

Wat we nu zeker weten over de schietpartij in Luik

• Er zijn drie mensen om het leven gekomen: twee agenten en één voorbijganger
• De dader is Benjamin Herman, een gevangene met penitentiair verlof
• Herman werd na zijn aanval doodgeschoten door de politie
• Het federaal parket heeft een terreuronderzoek geopend
• De dader stond op de radar van Staatsveiligheid wegens radicalisering in gevangenis

Live

  1. Wij sluiten onze liveblog hier af voor vandaag. Bedankt om het nieuws bij ons te volgen. Hieronder kan u de gebeurtenissen van vandaag herlezen. 

  2. "Ons hele korps is in rouw"

    In een Facebook-bericht betuigt het politiekorps van Luik zijn steun aan de naasten van de slachtoffers van de schietpartij. "Ons hele korps is in rouw", luidt het in het bericht. "We bieden onze oprechte deelneming aan aan de families van onze twee collega's en de jonge passagier."

    De vier agenten die bij het incident gewond raakten, zijn buiten levensgevaar. Drie van hen werden geopereerd.

    "Geen woorden kunnen de emoties beschrijven die bij al onze collega's leven. Bedankt aan iedereen voor jullie steunbetuigingen. Ze helpen ons de kracht te behouden om rechtop te blijven staan."

  3. Bijna 450 geradicaliseerde gevangenen

    Bijna 450 gevangenen stonden begin 2018 te boek als (mogelijk) geradicaliseerd. Dat staat te lezen in het rapport van de onderzoekscommissie naar de terroristische aanslagen van 22 maart 2016. Minister van Justitie Koen Geens verklaarde in januari in het parlement dat er op dat ogenblik 237 gedetineerden, veroordeelden, beklaagden en geïnterneerden opgevolgd werden door de Staatsveiligheid. Bij ongeveer 210 andere gedetineerden stelde de Staatsveiligheid indicaties van mogelijke radicalisering vast.

    In haar rapport concludeerde de onderzoekscommissie dat "het verband tussen (gewelddadig) radicalisme en opsluiting niet nieuw is". "Het effect van vrijheidsberoving, gekoppeld aan de codes van een gevangenisgemeenschap, is een heel vruchtbare voedingsbodem voor het ontstaan of oplaaien van radicale meningen", schreven de Commissieleden. 

  4. Rouwregister en minuut stilte

    Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij van vanmorgen is er meer politie aanwezig in de stad Luik. Dat besliste burgemeester Willy Demeyer. Vanaf morgen 10 uur zal er een rouwregister beschikbaar zijn en om 13 uur wordt er een minuut stilte gehouden op de Espace Tivoli. De vlaggen hangen ook halfstok in Luik.


    Beeld BELGA
  5. Huiszoekingen

    Deze namiddag zouden er niet alleen huiszoekingen zijn uitgevoerd in de cel van de schutter in de gevangenis van Marche-en-Famenne, maar ook in de woning van zijn moeder in Rochefort. Dat bericht de Franstalige omroep RTBF.

    De onderzoekers zouden in de cel van Benjamin Herman een Koran en een gebedskleed hebben aangetroffen, maar geen andere aanwijzingen dat de man zou zijn geradicaliseerd, aldus nog de RTBF.

    Het onderzoek wordt voortgezet. Het federaal parket geeft morgen om 10.30 uur een persconferentie.

  6. Verhoogde waakzaamheid

    Brussels Airport roept reizigers op goed op tijd naar de luchthaven te vertrekken. Het verkeer op de toegangsweg A201 kan immers vertraagd zijn door verhoogde politiewaakzaamheid, zo meldt de luchthaven via Twitter. Volgens de federale politie is er inderdaad sprake van een verhoogde waakzaamheid en zijn de politiecontroles opgevoerd naar aanleiding van de schietpartij in Luik. 

    "Dat zijn maatregelen die steevast genomen worden bij een dergelijk incident. Dit maakt deel uit van een reeks richtlijnen, een plan van aanpak bij dergelijke gebeurtenissen", meldt de persdienst van de federale politie. "Hetzelfde is bijvoorbeeld gebeurd bij de aanslag in het Centraal Station in Brussel, op 20 juni vorig jaar."


    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Jambon en Geens: "Geen voorbarige conclusies trekken"

    Beeld BELGA

    Benjamin Herman, de dader die vandaag twee agenten en een voorbijganger doodschoot in Luik, had zich in de gevangenis tot de islam bekeerd. Zijn naam werd genoemd in rapporten van de Staatsveiligheid, omdat hij contact had met geradicaliseerden.

    Ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en van Justitie Koen Geens herhaalden vanavond in Terzake dat het voorbarig is om daaruit te concluderen dat Herman zelf ook geradicaliseerd was. "Als iemand dagelijks bidt of vast, kan je nog niet concluderen dat hij een terreurdaad gaat plegen", aldus beide ministers.

    Volgens Geens beantwoordde de schutter niet aan het profiel van een radicale moslim. "Hij was een draaideurcrimineel", aldus Geens. "Een autochtone Belg die van jongsaf kleine feiten gepleegd heeft, en daarvoor sinds 2013 een penitentiair parcours heeft afgelegd."

    "Dat bij sommige mensen de stoppen doorslaan, kan niet altijd voorkomen worden", besluit Jambon. "Je moet je ook de vraag stellen of je wel wilt leven in een samenleving waarin de veiligheid voor honderd procent gegarandeerd kan worden. Er zijn grenzen aan veiligheidsvoorzieningen die onze vrije samenleving niet meer zo vrij maken."

  8. Perimeter opgeheven

    De veiligheidsperimeter op de Boulevard d'Avroy in Luik, waar de dodelijke schietpartij plaatsvond, is opgeheven. Hierdoor kan het busverkeer weer normaal verlopen, bevestigt een woordvoerder van de openbaarvervoermaatschappij TEC. Er blijft wel een politiepatrouille aanwezig.


    Beeld BELGA
  9. Vakbond wil systeem van verloven herbekijken

    "Het hele systeem van penitentiaire verloven en uitgaansvergunningen moet herbekeken worden." Dat zegt de ondervoorzitter van de liberale politievakbond VSOA Politie, Vincent Houssin.

    De opvolging van gedetineerden bij een verlof of uitgaansvergunning is geen taak voor de politie maar voor justitie, en moet beter en strenger, vindt Houssin. "Het had nooit tot een veertiende penitentiair verlof mogen komen."

    De ondervoorzitter van de liberale politievakbond zegt tot slot nog dat bepaalde politiekorpsen "de teugels laten vieren bij de bewaking van de politiecommissariaten".

  10. "Veel te vroeg om uitspraken te doen over terreur"

    Minister van Justitie Koen Geens.Beeld Photo News

    Hoewel zijn naam in drie terreurdossiers opdook, kreeg de schutter penitentiair verlof. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn alle regels strikt opgevolgd. "Alle diensten oordeelden dat hij geen gevaar vormde."

    Of de schietpartij van vandaag een daad van terreur is? "Het is nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen", aldus Geens. "De man heeft nog geen veroordeling opgelopen die daar iets mee te maken heeft. Het onderzoek is overgeheveld naar het federaal parket, om te onderzoeken of het om een terreurdaad gaat. Maar dat wil nog niet zeggen dat het ook zo zal zijn."

    Lees hier het volledige interview met minister Geens: "Alle diensten oordeelden dat hij geen gevaar vormde"

  11. Koning bezocht slachtoffers in ziekenhuis

    Koning Filip, premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben deze namiddag een bezoek gebracht aan de politieagenten die gewond raakten bij de schietpartij. Dat meldt Nathalie Evrard, woordvoerster van het ziekenhuis CHR de la Citadelle.

    "De koning heeft met de gewonden gepraat, naar hun verwondingen gevraagd. Hij heeft ze niet allemaal bezocht, want een van hen lag nog op de operatietafel", preciseerde de woordvoerster. Volgens Evrard zijn de vier politiemannen buiten levensgevaar, maar blijven drie van hen nog in het ziekenhuis. Andere politieagenten werden in shock in de kliniek Saint-Joseph opgenomen.

    Beeld BELGA
    Beeld BELGA
  12. Crombez: "Wie wordt er dan niet vrijgelaten?"

    Sp.a-voorzitter John Crombez stelt zich vragen bij het penitentiair verlof dat toegekend was aan de dader van de schietpartij in Luik. "Geradicaliseerd, komt 2 keer voor in dossier Staatsveiligheid, 1 keer in veiligheidsrapport politie, en toch wordt hij vrijgelaten", schrijft Crombez op Twitter. "Wie wordt er dan niet vrijgelaten?"

    Eerder op de dag stelde ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) zich ernstige vragen bij het penitentiair verlof van de dader. "Hoe komt het dat iemand die veroordeeld is voor zware feiten de mogelijkheid heeft gekregen om de gevangenis te verlaten en opnieuw bijzonder zware feiten te plegen?"

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Dader stond vermeld in rapporten Staatsveiligheid

    De naam van de dader van de schietpartij in Luik stond in twee rapporten van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie, maar die rapporten hadden eigenlijk betrekking op andere mensen. Dat zei premier Charles Michel na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. De dader stond niet op de lijst van het OCAD.

    De dader, Benjamin Herman, kwam voor in die rapporten, maar op een zijdelingse manier. De diensten die over penitentiair verlof moeten beslissen, zagen daarom geen reden om hem dat te weigeren. Herman stond ook niet op de lijst met geradicaliseerden van het OCAD, het orgaan voor de analyse van de terreurdreiging.

  14. Michel: "Alert blijven"

    Premier Charles Michel.Beeld BELGA

    Eerste minister Charles Michel heeft op een persconferentie nogmaals herhaald dat het dreigingsniveau na de evaluatie door het OCAD momenteel op 2 blijft. "We zullen alert blijven, en alles doen om ons veiligheidsniveau te versterken", aldus Michel.

    "Ons land is vandaag geconfronteerd met extreem geweld", zei de premier. "Ik wil mijn medeleven betuigen aan de slachtoffers en hun naasten." Michel drukte ook zijn steun uit voor de veiligheidsdiensten, "die hard werken in moeilijke omstandigheden". 

    "We hebben de laatste jaren in België, maar ook in Europa en de rest van de wereld te maken met een moeilijke veiligheidssituatie en nieuwe vormen van bedreigingen. Jammer genoeg is deze tragische situatie in België geen geïsoleerde daad. Sinds 2017 zijn er op Europese bodem 20 terroristische aanslagen geweest. We moeten samen de strijd tegen terreur blijven voeren."

  15. Video: dader riep 'Allahu akbar'

    In een video op de website van de RTBF, die gemaakt werd door een buurtbewoonster, is duidelijk te horen dat de dader van de schietpartij in Luik 'Allahu akbar' riep. De bewoonster maakte de beelden vanop haar balkon, vanwaar ze getuige was van de feiten.

  16. Schutter pleegde mogelijk nog een moord

    De dader van de schietpartij van vanochtend is mogelijk ook betrokken bij een moord die afgelopen nacht gepleegd werd. Benjamin Herman zou samen met twee kompanen een juwelier overvallen hebben in Rochefort, waarna hij een van die kompanen mogelijk vermoord zou hebben. Dat werd bevestigd aan La Libre.

    Het parket van Luxemburg wil voorlopig geen commentaar kwijt. "Het onderzoek loopt nog", klinkt het daar.

  17. Terreurniveau blijft op 2

    Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.Beeld Photo News

    Het dreigingsniveau blijft gehandhaafd op 2. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigd. Het OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveau analyseert, ziet voorlopig geen redenen om het te wijzigen.

    Dat het federaal parket een onderzoeksrechter heeft aangesteld, wijst erop dat er elementen zijn die wijzen op een mogelijke daad van terrorisme, zei minister Jambon. "Maar er zijn evengoed elementen die erop wijzen dat dat niet het geval is", klonk het. Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen, aldus minister Jambon.

    "Er zijn elementen die ons doen denken aan een mogelijke terroristische aanslag", zei ook federaal procureur Frédéric Van Leeuw bij het binnengaan van de Wetstraat 16. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is, zei de federaal procureur.

  18. "Schutter had het gemunt op politie"

    De schutter had het duidelijk gemunt op de politie. Dat blijkt uit het aantal kogels dat de man afvuurde en de eerste resultaten van het onderzoek, zo melden de burgemeester van Luik en de korpschef van de Luikse lokale politie op een persconferentie. 

    In totaal vielen er drie dodelijke slachtoffers. Het gaat om twee agenten, een vrouw van 45 (moeder van een tweeling van 13) en een vrouw van 53 (moeder van een zoon van 25). Een passant werd ook doodgeschoten, het gaat om een student van 22 die eind deze maand ging afstuderen.

    Bij de schietpartij raakten ook vier politieagenten gewond, twee in het been en twee aan de arm. Eén van de agenten die in het been geraakt werd, raakte levensgevaarlijk gewond aangezien een kogel de slagader in de dij raakte.

    "De man heeft twee agentes in de rug aangevallen met een steekwapen, hun dienstwapens afgenomen en hen vervolgens geëxecuteerd", zegt korpschef Christian Beaupère. "Nadien heeft hij ook een 22-jarige student neergeschoten en zich verschanst in het Léonie de Waha atheneum, waar hij twee werknemers heeft gegijzeld. De man is de school niet verder binnengedrongen. Hij had duidelijk de bedoeling de politie te raken."

    De school waar de schutter zich deze voormiddag verscholen had, blijft zeker morgen nog gesloten.

    Luiks gouverneur Catherine Delcourt, burgemeester Willy Demeyer en korpschef Christian Beaupère.Beeld BELGA
  19. Dader was geradicaliseerd in gevangenis

    Benjamin Herman, de 31-jarige schutter die vandaag twee politieagenten en een voorbijganger doodschoot in Luik, stond sinds vorig jaar op de radar van Staatsveiligheid, omdat hij in de gevangenis geradicaliseerd was. Dat is bevestigd aan onze redactie.

    Lees ook: Wat weten we over de dader van de schietpartij in Luik?

  20. Schutter had penitentiair verlof

    De dader van de dodelijke schietpartij in Luik is "B.H., geboren in 1987", zo meldt het federaal parket aan Belga. 

    De dader van de schietpartij had gisteren de gevangenis verlaten met een penitentiair verlof van twee dagen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens bevestigd op Radio 1. Het was al de veertiende keer dat hij zo tijdelijk vrij kwam. Penitentiair verlof kan maximaal 36 uur duren. Ook had hij al elf keer een uitgaansvergunning gekregen.

    Volgens Geens waren er geen aanwijzingen dat het deze keer fout zou lopen. "Als het de voorbije dertien keer goed ging, gaat het de veertiende keer normaal gezien ook goed", aldus de minister. 

    Herman zat vast sinds 2003 en moest nog een straf uitzitten tot 2020. De uitvoeringsrechtbank had hem nog geen voorlopige invrijheidsstelling gegeven. De minister wees erop dat er altijd een risico is. "Als men hem in 2020 vrijlaat, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan". 

    Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vraagt zich niettemin af hoe het kan dat iemand als Herman toch de gevangenis kon verlaten. "Daar moet vandaag duidelijkheid over komen."

  21. Vanavond twee wakes voor slachtoffers

    Beeld Photo News

    Vanavond vinden in Luik twee wakes plaats voor de slachtoffers van de schietpartij. Dat heeft bisschop Jean-Pierre Delville bekendgemaakt. Een eerste, om 17.45 uur, vindt plaats tijdens de mis in de Benedictijnenkerk, de tweede om 20 uur in de Sint-Bartolomeüskerk.

    "Mgr Jean-Pierre Delville en de christelijke gemeenschappen van het bisdom van Luik zijn diep bedroefd door het bloedbad op de Boulevard d'Avroy. Ze betuigen hun diepste medeleven aan de families van de twee agenten en de jongeman die zijn doodgeschoten. Ze bieden ook hun vriendschap en solidariteit aan bij de burgemeester van Luik en de ordediensten, die zijn getroffen tijdens hun activiteiten in dienst van het publiek, en hebben gereageerd met vastberadenheid en moed", luidt het in een mededeling.

  22. Had dader de gevangenis tijdelijk mogen verlaten?

    De man die in Luik twee agenten en een voorbijganger doodschoot, mocht tijdelijk de gevangenis verlaten. Maar waarom stond de minister van Justitie dat toe, wetende dat het eerder al misliep? In 2010 viel Benjamin Herman samen met zijn broer een bloemist aan. Hij moest op dat moment een celstraf van zes jaar uitzitten, maar keerde niet terug na een penitentiair verlof. 

    In welke mate is er rekening gehouden met deze feiten? Lees er hier meer over

  23. Nationale Veiligheidsraad van start


    Premier Charles Michel.Beeld EPA

    Rond dit moment gaat de Nationale Veiligheidsraad van start, onder leiding van premier Charles Michel (MR). Daar zijn ook de vicepremiers en andere ministers uit de 'veiligheidsdepartementen' bij (Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie).


  24. Europa betuigt medeleven

    Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft in een telefoongesprek met Michel zijn condoleances overgebracht en zijn solidariteit met de Belgen en hun politie betuigd.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani heeft zijn medeleven uitgesproken met de families van de slachtoffers. "We staan zij aan zijn met België, de Belgische burgers en de families van de politieagenten en de burger die zijn gedood in Luik", zo reageerde hij tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. 

    Europol, de Europese politieorganisatie in Den Haag, condoleerde de families, vrienden en collega's van de slachtoffers. De onlangs aangetreden topvrouw, de Belgische Catherine De Bolle, zei dat Europol klaarstaat om desgevraagd steun te bieden aan de Belgische collega's.

  25. "Huiszoeking in gevangenis van Marche"

    Beeld Photo News

    In de gevangenis van Marche-en-Famenne (Luxemburg), waar schutter Benjamin Herman zijn straf uitzat, zou momenteel een huiszoeking plaatsvinden. Dat meldt Sudinfo. Herman zat er een celstraf uit voor kleine criminaliteit.

  26. Federaal parket geeft morgen persconferentie

    Het federaal parket, dat het onderzoek naar de schietpartij voert, geeft morgen om 10.30 uur meer informatie tijdens een persconferentie. 

  27. Stad Luik neemt maatregelen


    Beeld Photo News

    De stad Luik heeft verschillende maatregelen getroffen na de schietpartij in het centrum. De leerlingen van het atheneum waar de schutter zich verschanste, zijn geëvacueerd en overgebracht naar verschillende opvangplaatsen in de stad. Een psychosociaal team is ter plaatse om hen bij te staan.

    "De ouders zijn meteen op de hoogte gebracht en konden hun kinderen ophalen", zegt de Luikse burgemeester Willy Demeyer. Hij voegt daaraan toe dat het atheneum Léonie de Waha morgen dicht blijft.

    De vlaggen aan het gemeentehuis en de gemeentelijke gebouwen hangen halfstok. Vanaf morgen 10 uur wordt een rouwregister geopend en de komende dagen zal er een minuut stilte vastgelegd worden.

    De gouverneur van de provincie Luik, Hervé Jamar, heeft het provinciaal rampenplan afgekondigd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Rutte, Macron en May betuigen medeleven

    Emmanuel Macron.Beeld Photo News

    Frans president Emmanuel Macron, Nederlands premier Mark Rutte en Brits premier Theresa May hebben hun medeleven geuit met de slachtoffers van de schietpartij in Luik.

    "Het Franse volk is solidair met het Belgische na die vreselijke aanval", zei Macron na afloop van een internationale vergadering over Libië. "Het is ongetwijfeld te vroeg om iets te zeggen, maar ik wil hier mijn medeleven en solidariteit uitdrukken met onze Belgische buren."

    "Zojuist mijn medeleven overgebracht aan Charles Michel", zei de Nederlandse premier Rutte op Twitter. "Vreselijke gebeurtenissen vandaag in Luik waar drie onschuldige mensen zijn omgekomen. Nederland leeft mee met de slachtoffers, nabestaanden en met de Belgische politie die zeer zwaar getroffen is." De Nederlandse regering had voor vandaag een vergadering met de Belgische regering gepland in Brussel, maar die is door de omstandigheden uitgesteld.

    De Britse premier Theresa May spreekt op Twitter van een "laffe aanval in België" en zegt dat haar gedachten "bij de slachtoffers en hun rouwende families" zijn. "Het VK steunt ten volle onze Belgische bondgenoten tegen terreur."

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Veiligheidsraad komt bijeen

    De Nationale Veiligheidsraad komt vandaag om 16.30 uur bijeen naar aanleiding van de schietpartij in Luik. Dat bevestigt premier Charles Michel.

     De Nationale Veiligheidsraad wordt voorgezeten door de premier, ook vicepremiers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en ministers Koen Geens (Justitie) en Steven Vandeput (Defensie) maken deel uit van het orgaan dat het inlichtingen- en veiligheidsbeleid bepaalt en coördineert.

    Ook de andere vicepremiers nemen deel aan de vergaderingen van de Nationale Veiligheidsraad, net als de toplui van de staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst, de federale politie, het OCAD, de FOD Binnenlandse Zaken en het College van procureurs-generaal als de agenda hun aanwezigheid vereist. De federale procureur is doorgaans ook van de partij.

    Premier Charles Michel (MR) is momenteel in Luik, samen met zijn ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Justitie Koen Geens (CD&V). Ook koning Filip is aanwezig.Beeld BELGA
  30. Gezamenlijke vergadering Belgische en Nederlandse regeringen uitgesteld

    Naar aanleiding van de schietpartij in Luik is de gezamenlijke vergadering van de Belgische en de Nederlandse regeringen, die normaal vandaag om 17 uur van start zou gaan, uitgesteld naar een latere datum. Dat laat het kabinet van premier Charles Michel weten.

    De Belgisch-Nederlandse top had moeten plaatsvinden in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Op de agenda stonden verschillende dossiers in verband met veiligheid, defensie, justitie, fiscaliteit, sociale fraude, mobiliteit, enz. Doel is de samenwerking tussen België en Nederland te bevorderen. Voorafgaand aan de vergadering stond ook overleg over de Brexit gepland. Europees Brexit-onderhandelaar zou bij die bespreking aanwezig geweest zijn.

  31. Koning aangekomen in Luik

    Koning Filip is samen met premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aangekomen in Luik. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Ze krijgen er een laatste stand van zaken van de hulpdiensten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  32. "Redenen om te denken dat het om een terreuraanslag zou kunnen gaan"

    Het onderzoek naar de schietpartij is overgedragen aan het federaal parket. Dat heeft woordvoerder Eric Van der Sijpt gemeld bij persagentschap Belga. "Er zijn redenen om te denken dat het om een terreuraanslag zou kunnen gaan", aldus het parket, dat verder geen details geeft.

    Ook de procureur van Luik heeft tijdens een persconferentie in Luik gemeld dat de zaak wordt onderzocht als terroristische misdrijf.

    Politie in de buurt van de plaats van de schietpartij.Beeld AP
  33. Persconferentie

    De persconferentie van het parket, de politie en de stad Luik is ondertussen afgelopen. Tijdens de persconferentie van het parket, de politie en de stad Luik heeft de procureur des Konings een overzicht van de feiten gegeven

    De man heeft de twee agenten langs achter aangevallen met een mes. Vervolgens heeft hij hun wapens genomen en hen gedood. Daarna liep hij op een auto af en schoot hij een 25-jarige mannelijke passagier dood. Daarop liep hij de school binnen, waar hij een poetsvrouw gijzelde.

    De dader kwam uiteindelijk al schietend naar buiten. Daarbij raakte hij verschillende agenten in het been. De politie slaagde er wel in om de man op dat moment neer te schieten. De dader kwam daarbij om het leven.

    De persconferentie in Luik.Beeld PhotoNews/Joel Hoylaerts

    De burgemeester van Luik, Willy Demeyer, geeft aan dat alle leerlingen veilig en wel konden geëvacueerd worden. Hun ouders werden ondertussen op de hoogte gebracht. De school blijft vandaag en morgen gesloten.

  34. Dit is wat ooggetuigen registreerden: "Waanzin"

    Lees hier hoe voorbijgangers de situatie vanochtend in de buurt van de Rue des Augustins en Boulevard d'Avroy omschrijven. "Een man trok heel rustig een vrouw uit een wagen."

  35. Identiteit dader

    De dader is de 36-jarige Benjamin Herman, zo is bevestigd aan onze redactie. Hij kon de gevangenis tijdelijk verlaten.

  36. Het dreigingsniveau blijft onveranderd

    Het dreigingsniveau in ons land blijft op 2, meldt Peter Mertens van het Crisiscentrum naar aanleiding van de schietpartij in Luik. "Momenteel verandert er niets. Voorlopig wordt nog informatie ingewonnen", klinkt het. Mertens zegt dat de situatie ter plaatse momenteel onder controle is.

    Politie heeft de buurt rond de plaats van de schietpartij afgezet.Beeld BELGA
  37. Koning, premier en ministers Jambon en Geens naar Luik

    Koning Filip, premier Charles Michel, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens trekken vandaag nog naar Luik. Ze zouden rond 13.15 uur in Luik aankomen.

    "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het verschrikkelijke incident in #Luik. Sterkte aan de nabestaanden", meldt het koninklijk paleis op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. "Wapen van agenten afgenomen"

    De man zou het wapen van één van de agenten hebben afgenomen en daarmee beide agenten hebben doodgeschoten. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Ook heeft de man de bestuurder van een voorbijrijdende wagen gedood. Dat is echter nog niet bevestigd aan onze redactie.

  39. Federaal parket opent onderzoek naar terreur

    Het federaal parket heeft een onderzoek geopend naar terreur, zo melden verschillende media.

  40. Wat we nu weten:

    • Bij een schietpartij in Luik zijn deze voormiddag twee politieagenten en een persoon die in een wagen voorbijreed om het leven gekomen. Twee andere agenten raakten gewond. 

    • Rond 10.30 uur opende een gewapende man het vuur in het centrum van Luik op twee politieagenten ter hoogte van het café 'Aux Augustins', in de gelijknamige straat. De man vluchtte weg en hield vervolgens een poetsvrouw gegijzeld in het lyceum Léonie de Waha, op de Boulevard d'Avroy.

    • De dader van de schietpartij werd doodgeschoten door de politie. De dader zat een straf uit, maar mocht de gevangenis voor een paar uur verlaten. Dat melden goedgeplaatste bronnen aan De Morgen. Hij zou niet gekend zijn voor radicalisme of terreur en staat niet op de OCAD-lijst. Hij zou wel gekend zijn voor drugsfeiten en kleine criminaliteit zoals diefstal.

    • Het Crisiscentrum is intussen bijeen om alle beschikbare informatie te verzamelen.