Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Luik

Ooggetuigen over schietpartij in Luik: "Een man trok heel rustig een vrouw uit een wagen"

Een twitteraar zag hoe omstaanders het op een lopen zetten.Beeld RV Twitter

"Waanzin." Zo omschrijven voorbijgangers de situatie vanochtend in de buurt van de Rue des Augustins en Boulevard d'Avroy. "Een man trok heel rustig een vrouw uit een wagen."

Sudinfo.be sprak vanmiddag twee mannen die de schietpartij in Luik konden waarnemen. 

Een getuige, een architect die anoniem wil blijven, beschrijft aan de krant hoe hij een "jonge kerel met twee revolvers in zijn handen" twee politieagenten onder vuur zag nemen. "Hij vermoordde ze koudweg en vluchtte daarna naar de voorkant van de school." De man hoorde naar eigen zeggen veel lawaai en schreeuwende mensen. Hij zag ook hoe de dader zelf neergeschoten werd "naar mijn mening door wel twintig kogels".

Ook een andere, 46-jarige man die met zijn wagen vlak bij een stoplicht stond te wachten, hoorde geweerschoten. "Ik keek in mijn achteruitkijkspiegel en zag een vrouw met een hond rennen." Toen hij verder reed, kwam hij oog in oog te staan met de schutter. Die was volgens hem volledig in het zwart gekleed, droeg een rugzak en zag ook twee revolvers. "Hij trok heel rustig een vrouw uit een wagen."

'Schutter was volledig in het zwart gekleed, droeg een rugzak en ik zag twee wapens'

De dader kwam volgens hem daarna zijn richting uit, draaide zich om en schoot opnieuw. "Een persoon viel op de grond. Het was niet duidelijk voor mij of die persoon de kogels probeerde te ontwijken of geraakt werd."

De veertiger vreesde voor zijn leven, zegt hij nog. "Ik heb nooit eerder zoiets gezien. Het was waanzin."

Verplicht uit de bus

Ook journalisten van RTBF spraken verschillende mensen die ter plekke waren. Een iemand, die op de Boulevard liep, beschrijft hoe ze kogelschoten hoorde en mensen zag rondrennen. 

Een andere persoon vertelt hoe hij, samen met andere passagiers, plots uit een bus moest stappen. "Agenten waren gespannen en schreeuwden dat we ons moesten verstoppen."

'Agenten waren gespannen en schreeuwden dat we ons moesten verstoppen'

"Hoorde twee schoten"

"Ik hoorde twee schoten", vertelt ooggetuige Christian Bisimwa aan VTM NIEUWS. "De straten waren geblokkeerd door de politie. Die zei dat we aan de kant moesten omdat er een schietpartij aan de gang was."

De man was ongerust, want zijn familie woont vlakbij het lyceum. "Ik heb hen meteen gebeld, maar er nam niemand op." Hij liep dan het blokje om en zag dat er overal hulpdiensten waren. "Zelfs de ontmijningsdienst was er. Er heerste paniek, het is hier echt het centrum van de stad met veel mensen."