Michel: 'Dader kwam voor in dossiers Staatsveiligheid'

Charles Michel© blg

© blg

thumbnail: Charles Michel
thumbnail:

Het dreigingsniveau voor het hele land blijft op 2 staan. Dat heeft de Veiligheidsraad beslist na de dodelijke schietpartij in Luik. Dader Benjamin Herman was bekend bij de veiligheidsdiensten, maar die vonden het niet nodig om hem daarom in de gevangenis te houden, bevestigde premier Charles Michel (MR).

evg, rvs

De Nationale Veiligheidsraad kwam rond 16.30 uur bijeen naar aanleiding van de schietpartij in Luik. Voor de vergadering bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat het dreigingsniveau op 2 - ofwel ‘gemiddeld’ - blijft. Dat betekent dat ‘de dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse, weinig waarschijnlijk is’.

Bij de schietpartij in Luik zijn dinsdagochtend twee politieagenten en een student omgekomen. Vier andere agenten raakten gewond. Premier Michel bevestigde dat er een onderzoek loopt naar mogelijke terroristische motieven van de dader. 'Daarover geeft het parket mogelijk morgen meer uitleg.'

Michel zei ook dat de naam van de dader, Benjamin Herman, voorkwam in twee dossiers van de Staatsveiligheid en in een informatierapport van de politie. Hij zou in die dossiers niet de hoofdverdachte zijn, maar slechts zijdelings betrokken zijn. 'De manier, de context en de feiten daarin maakten niet dat de bevoegde diensten vonden dat zijn kwalificatie moest worden aangepast', reageerde de premier op de vraag waarom Herman toch penitentiar verlof kreeg.

'Dit is geen geïsoleerde daad'

De premier vroeg respect voor de privacy van de slachtoffers. 'Er zijn foto's verschenen die niet respectvol zijn.'

'We zijn de laatste jaren geconfronteerd met nieuwe vormen van bedreigingen', besloot Michel. 'Onze veiligheidsdiensten werken hard in moeilijke omstandigheden. Ik wil aan hen mijn steun betuigen en wil ook herhalen dat deze tragische situatie jammer genoeg geen geïsoleerde daad is. Alleen in 2017 zijn er in Europa 20 aanslagen geweest die werden opgeëist door Islamitische Staat. Het is een gemeenschappelijke strijd die we samen tegen terreur moeten voeren. We zullen alert blijven.'

Lang niveau drie

De Nationale Veiligheidsraad heeft pas op maandag 22 januari dit jaar het niveau van de dreiging bijgesteld naar 2. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 stond ons land onder verhoogde waakzaamheid (niveau drie), en dat onafgebroken.

Specifieke doelwitten krijgen sinds januari toch nog een verhoogde beveiliging. Hoewel bij niveau 2 normaal geen militairen op straat staan, bleven deze 300 tot 400 specifieke doelwitten bewaken. Die doelwitten behielden ook terreurniveau 3. Het gaat om plaatsen met joodse belangen, ambassades, treinstations, luchthavens en de Wetstraat 16, de ambtswoning van de premier.

Benjamin Herman had gevangenis al 25 keer verlaten

De 31-jarige gevangene Benjamin Herman is de dader van de dodelijke schietpartij in Luik. Hij kreeg al 25 keer de toelating om de gevangenis te verlaten. Dat de dader zijdelings genoemd werd in dossiers van de Staatsveiligheid, was geen voldoende reden om hem vast te houden.

  • Benjamin Herman werd geboren op 12 januari 1987 en was dus 31 jaar. Hij was afkomstig uit de buurt van Rochefort.
  • Herman was bij de politie bekend voor criminele feiten. Hij liep meerdere veroordelingen op voor diefstallen, drugsfeiten, slagen en verwondingen, vandalisme en brandstichting.
  • Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigde dat Herman zich tot de islam had bekeerd. Hij stond echter niet bekend als geradicaliseerd en kwam niet voor op een terrorismelijst.
  • De 31-jarige man zat sinds 2003 bijna onafgebroken in de cel. Momenteel zat hij in de gevangenis van Marche-en-Famenne een straf uit tot 2020.
  • Herman kreeg gisteren de toelating om de gevangenis te verlaten. Het kabinet van Justitie bevestigt dat hij 36 uur penitentiair verlof had. Dat betekent dat hij op het ogenblik van de schietpartij op vrije voeten mocht zijn.
  • In totaal kreeg de man al veertien penitentiaire verloven en elf uitgangsvergunningen. Dat bevestigde minister Geens. 'Dat zijn geen fouten, denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd', zei Geens. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. 'Als men die persoon in 2020 zou vrijlaten, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan.'
  • Premier Charles Michel bevestigde dat de naam van Herman voorkwam in twee dossiers van de Staatsveiligheid en in één informatiedossier van de politie. 'De manier, de context en de feiten daarin maakten echter niet dat de bevoegde diensten vonden dat zijn kwalificatie (voor penitentiair verlof) moest worden aangepast', aldus Michel.
  • Het gerecht onderzoekt of Herman vannacht nog een moord heeft gepleegd. Michael W. (30), een kennis van Herman uit het drugsmilieu, werd vanochtend vermoord teruggevonden in zijn huis in On, bij Marche.