Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Russische miljardair Abramovitsj verruilt Londen voor Tel Aviv na problemen met Brits visum

Roman Abramovitsj tijdens een ontmoeting met andere Russische miljardairs in het Kremlin.Beeld Getty Images

Roman Abramovitsj, de Russische miljardair en eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea, heeft besloten zich in Israël te vestigen na problemen met zijn Britse visum. Volgens een woordvoerder van de Israëlische regering heeft Abramovitsj gisteren de Israëlische nationaliteit gekregen en gaat hij in Tel Aviv wonen.

Abramovitsj wacht al weken op de verlenging van zijn visum voor Groot-Brittannië. Tot voor kort was dat nooit een probleem. Als eigenaar van de topclub Chelsea genoot Abramovitsj in Groot-Brittannië een goede reputatie, maar het klimaat is drastisch veranderd sinds de aanslag op de voormalige dubbelspion Skripal en zijn dochter. Volgens Londen werden de Skripals vergiftigd met een zenuwgas van Russische makelij.

Net als veel andere rijke Russen had Abramovitsj een tijdelijke verblijfsvergunning voor zakenlieden die minimaal twee miljoen pond in de Britse economie investeren. Het Britse parlement klaagt dat Londen door Russen wordt gebruikt om verdacht geld wit te wassen en wil dat de regering rijke Russen die gebruikmaken van de regeling naar de herkomst van hun kapitaal vraagt.

Abramovitsj legde de basis voor zijn fortuin, dat door het zakenblad Forbes op ruim acht miljard euro wordt geschat, tijdens de eerste privatiseringsronde van Russische staatsbedrijven onder president Jeltsin. Evenals enkele andere zakenlieden die zouden uitgroeien tot oligarchen kocht hij op grote schaal privatiseringsvouchers op van burgers die geen idee hadden hoeveel die papieren in werkelijkheid waard waren. 

Op die manier kreeg Abramovitsj voor een prikje allerlei bedrijven in handen. Samen met zijn toenmalige zakenpartner Boris Berezovski kocht hij in 1995 voor ongeveer 200 miljoen euro de reusachtige oliemaatschappij Sibneft op. Later sleepte Berezovski, die al snel na het aantreden van president Poetin naar Londen uitweek, Abramovitsj voor een Britse rechter. Hij beschuldigde zijn vroegere zakenpartner ervan dat hij hem 3 miljard euro door de neus had geboord, toen Berezovski zijn aandeel in Sibneft aan hem verkocht. Abramovitsj verkocht de oliemaatschappij in 2005 voor 12 miljard euro aan Gazprom.

Roman Abramovitsj en zijn zoon Aaron tijdens een voetbalwedstrijd tussen Chelsea en Crystal Palace in Londen.Beeld ANP

100 miljoen aan advocatenkosten

De rechtszaak werd een spectaculair gevecht, waarbij de twee partijen naar schatting ruim 100 miljoen aan advocatenkosten kwijtraakten. Uiteindelijk stelde de rechter Abramovitsj in het gelijk.  

Het lijkt erop dat Abramovitsj nu het slachtoffer is geworden van zijn nauwe banden met Poetin. De Russische oligarch was een van de mensen die Poetin eind jaren negentig bij de toenmalige president Boris Jeltsin voordroegen als mogelijke opvolger. Volgens Berezovski zou Abramovitsj ook een stevige vinger in de pap hebben gehad bij de samenstelling van Poetins eerste kabinet. Om zijn vriendschap met de president te bezegelen, zou Abramovitsj Poetin ook een jacht met een waarde van vijftig miljoen cadeau hebben gedaan.

Abramovitsj was van 2000 tot 2008 gouverneur van de autonome regio Tsjoekotka in het uiterste noordoosten van Siberië. Hij stak miljarden in de ontwikkeling van de regio, maar volgens kwade tongen verdiende hij dat ruimschoots terug doordat hij Tsjoekotka als belastingparadijs gebruikte voor zijn bedrijven. 

Om zijn vriendschap met de president te bezegelen, zou Abramovitsj Poetin een jacht met een waarde van vijftig miljoen cadeau hebben gedaan

Gisteren vloog Abramovitsj naar Israël om zijn nieuwe paspoort in ontvangst te nemen. Israël verleent iedereen die van Joodse afkomst is op aanvraag een Israëlisch staatsburgerschap. De Russische miljardair is daar een graag geziene gast, ook omdat hij in de loop der jaren honderden miljoenen heeft geschonken aan joodse instellingen.

Voordeel voor Abramovitsj is dat hij met zijn nieuwe Israëlische paspoort zonder visum naar Londen kan, waar hij een kapitaal pand bezit in de chique wijk Knightsbridge. De waarde daarvan wordt op ruim 150 miljoen euro geschat, het duurste huis in Groot-Brittannië.