Gezonde versie van een klassieker: witloof in de oven
ReceptChef-kok Seppe Nobels heeft als doel om van gezonde en duurzame voeding de normaalste zaak van de wereld maken. Seppe Nobels maakt van oeroude Belgische klassiekers een duurzaam recept. Deze keer maakt hij witloof in de oven.
“Witloof met kaas en beenham is mijn all-time favourite. Niet evident om daar een variatie op te vinden, maar koolrabi is een groente waar we te weinig mee koken en die perfect past bij witloof, onze nationale trots. Koolrabi herken je aan de raap-radijsachtige smaak. Een beetje pittig en een tikkeltje zoet. Maar ook supergezond, propvol vezels en zero calorieën. Schep dus nog maar een extra lepel bechamelsaus op zou ik zeggen," vertelt Seppe.
Ingrediënten voor witloof in de oven
8 stronken witloof
50 g boter
4 takken tijm
2 tenen knoflook
peper
zout
1 dl groentebouillon
2 grote koolrabi’s
75 g bloem
75 g boter
0,5 l melk
50 g Belgische abdijkaas
nootmuskaat
½ bussel bieslook
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
optioneel: enkele druppels knoflookolie
Bereiding
• Spoel het witloof en snijd onderaan een klein driehoekje eruit.
• Laat de boter smelten in een grote braadpan en kleur het witloof aan samen met de tijm en de knoflook. Kruid met peper en zout. Bevochtig met groentebouillon en dek het witloof af met een vel boterpapier. Laat zachtjes verder sudderen tot het witloof volledig gaar is.
• Schil de koolrabi’s en snijd in flinterdunne plakjes met een mandoline. Rol de witloofstronken in de plakjes koolrabi en leg in een ovenschaal.
• Laat de boter smelten en voeg al roerend de bloem toe tot je een droge roux krijgt. Schenk de koude melk erbij en blijf roeren tot de saus gebonden is. Rasp de kaas en voeg toe aan de saus en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
• Werk af met fijngesnipperde bieslook, geroosterde sesamzaadjes, gedroogde rozemarijn en knoflookolie.
Lees meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
Een auto van het werk blijft aan populariteit winnen, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Maar wat is de impact van zo’n bedrijfswagen op je loon? En zijn er gevolgen voor je dertiende maand en pensioen? Jobat.be vroeg het aan Karolien Van Herpe, legal experte verloning bij Acerta Consult. -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Foodhack
Poffen: zo haal je het beste uit je groenten naar boven
Kleine detailskunnen een groot verschil maken, weet de Nederlandse kok Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft hij tips die koken makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer zal mislukken. Deze keer gaat het over groenten poffen. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis
In hun strijd om nieuwe klanten te werven en onder druk van de markt, krikten de banken hun spaarrentes de laatste tijd weer regelmatig op. Resideert je spaargeld al enige tijd op dezelfde rekening, bestaat de kans dat je elders inmiddels een interessanter spaartarief hebt gespot. Is het dan slim om je centen meteen over te hevelen? Of zitten er addertjes onder het gras? Spaargids.be vertelt je wat je niet mag ontgaan. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBenny Deridder
Bernard Vandenberghe
ISABEL FRANCOIS
André Van Roy
MICHEL NOBELS