Direct naar artikelinhoud
Homofobie

Jonge homo getuigt over gaybashing in Brussel: "Hij zei dat ik beter kon verhuizen. Dat zal ik dan maar doen"

Jonge homo getuigt over gaybashing in Brussel: "Hij zei dat ik beter kon verhuizen. Dat zal ik dan maar doen"
Beeld AFP

In Schaarbeek is gisteren een jongeman aangevallen omdat hij homo is. Op Facebook doet hij zijn verhaal, dat intussen massaal wordt gedeeld: "Ik schreeuwde om hulp, maar hij bleef doormotten."

"Ik wil de jongens die mijn lief en mij nariepen graag uitnodigen voor een etentje. Wij voorzien rosé en roze T-shirts": een dag na de opvallende cri de coeur van de Antwerpse acteur Tim Taveirne op De Morgen gaat een nieuwe getuigenis over homofobie viraal.

Leerkracht volwassenenonderwijs Jeroen DC uit Schaarbeek deelt op Facebook hoe hij gisteren is aangevallen omdat hij homo is. Hij heeft al vaak verbale agressie moeten ondergaan, maar dit was van een andere aard. "Het was fysiek en publiek voor de hele straat. Het was beschamend, pijnlijk, en vooral, het waren mijn Turkse onderburen" schrijft hij. Zijn partner verging hetzelfde lot.

Er waren tientallen toeschouwers, aanvankelijk greep niemand in: "Ik schreeuwde om hulp, zonder zelf fysiek te worden, maar hij bleef doormotten."

Uiteindelijk zijn een aantal jongeren tussengekomen, maar niet zonder nog enkel homofobe opmerkingen - "Tu cries comme une fille" ("Je weent zoals een meisje", FVD) - naar zijn hoofd te slingeren.

'Veiligheidsprobleem'

De jongeman heeft nu klacht ingediend. Zijn Facebookpost eindigt hij somber: "Een toevallige voorbijganger op een fiets die het hele sensationele gebeuren gaande sloeg, zegt mij dat ik maar nooit naar hier had moeten komen wonen en beter zou verhuizen. Dat zal ik dan maar doen."

"Het is onjuist en overdreven om Brussel af te schrijven als een uniform homofoob gebied, maar de publieke ruimte is duidelijk vijandiger tegenover de lhbt-gemeenschap dan anderen", analyseert Tim Devriese, lhbt-journalist uit Brussel. "Het is een veiligheidsprobleem dat niet onder controle raakt."

'De publieke ruimte in Brussel is duidelijk vijandiger tegenover de lhbt-gemeenschap dan anderen'
Tim Devriese, lhbt-journalist

Brussels staatssecretaris van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) noemt het incident "absoluut onaanvaardbaar". "Het is goed dat Jeroen klacht heeft ingediend", zegt ze. "In Brussel is niet alles peis en vree. Iedereen kent wel iemand die met homofobie te maken heeft gehad. We moeten dit gedrag uitroeien."

'Verwijten houden me niet tegen'

Eerder deze maand heeft Debaets' collega Zuhal Demir haar interfederaal actieplan tegen homo- en transfobie gelanceerd. Experts betwijfelen of dit plan geweld tegen lhbt'ers minder onbestraft zal laten.

Op haar persoonlijke Facebookpagina reageert ook Demir op het geval van Jeroen: "Alle idiote verwijten over homonationalisme zullen me niet tegenhouden. Ik zal de relatie tussen de moslimcultuur en homohaat blijven aankaarten. Niet om mensen te stigmatiseren maar omdat ze bestaat. Desnoods zonder de steun van de Franstalige extreemlinkse homobeweging. De lhbt-gemeenschap is me waardevoller dan hun politieke stellingname."

'Ik zal de relatie tussen de moslimcultuur en homohaat blijven aankaarten'
Zuhal Demir (N-VA), staatssecretaris voor Gelijke Kansen