Europees-Canadees vrijhandelsverdrag goedgekeurd in commissie Vlaams Parlement

© BELGA

De commissie Buitenlandse Betrekkingen van het Vlaams Parlement heeft dinsdag ingestemd met het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, beter gekend als het CETA-verdrag. De meerderheid stemde voor, SP.A en Groen tegen. Amendementen van de SP.A werden weggestemd.

“Bijna 10 jaar na het Europees onderhandelingsmandaat, zetten we nu de eindsprint in. CETA is een goed handelsakkoord voor een open en exportgerichte economie zoals de Vlaamse. Hoog tijd dat we nu alles finaliseren”, vindt N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe. Ook commissievoorzitter Rik Daems (Open Vld) benadrukte het belang van het verdrag voor de Vlaamse economie. Wellicht spreekt de plenaire vergadering zich op 20 juni uit over het verdrag, waardoor het Vlaams Parlement het eerste parlement van het land is dat het licht op groen zet.

Vanlouwe wees erop dat Vlaanderen verantwoordelijk is voor 90% van de Belgische handel met Canada. Met CETA worden bijna alle douanetarieven weggewerkt. Het handelsakkoord verleent ook toegang aan Vlaamse bedrijven op de Canadese dienstenmarkt, denk hierbij aan de baggerbedrijven. “Daarnaast besteedt het CETA-akkoord opmerkelijk veel aandacht aan kleine en middelgrote bedrijven, wat zeer belangrijk is voor een KMO-regio zoals Vlaanderen”, aldus nog Vanlouwe.

In april 2009 kreeg de Europese Commissie het mandaat van de Raad van de Europese Unie om de onderhandelingen met Canada te starten. “Na 30 onderhandelingsrondes is er nu 10 jaar later eindelijk een akkoord. Het CETA-akkoord is goed voor Vlaanderen. We mogen en willen nu niet langer talmen met de ratificatie. Een ‘snelle’ ratificatie toont Canada, de EU én de andere parlementen die bezig zijn met de ratificatie hoe belangrijk en urgent wij dit vinden”, besloot Karl Vanlouwe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen