Direct naar artikelinhoud
WK voetbal

Imke Courtois krijgt versterking tijdens het WK voetbal

Red Flame Heleen Jaques wordt tweede vrouwelijke voetbalanalist
Beeld BELGA

In een poging het testosterongehalte in de studio te temperen pakt Sporza tijdens het wereldkampioenschap voetbal uit met een geheim wapen. Red Flame Heleen Jaques (30) wordt na Imke Courtois de tweede vrouwelijke voetbalanalist in loondienst van de VRT. 

Heleen wie? We horen het u al denken. Voor de modale voetballiefhebber is Heleen Jaques misschien een nobele onbekende, in het voetbalwereldje doet de naam van de centrale verdediger heel wat meer belletjes rinkelen. 

Ze speelde de voorbije jaren bij Club Brugge en Anderlecht, heeft ondertussen 84 caps voor de Red Flames, het nationale vrouwenteam voetbal, achter haar naam en is dezer dagen uitdrukkelijk in beeld bij het Italiaanse Fiorentina. Ze maakt indruk met haar kopkracht en haar positiespel, maar wordt nog het meest geroemd om haar uitzonderlijk tactisch inzicht. 

Het was die laatste kwaliteit die haar bij Sporza op de radar bracht. Tijdens het draaien van een documentaire over de Red Flames viel op dat Jaques ook in de kleedkamer niet op haar mondje gevallen is. En ook Imke Courtois, sinds 2015 als voetbalanalist actief, had haar naam al eens laten vallen. 

In de coulissen

"We zijn altijd op zoek naar nieuw analytisch talent", vertelt Pieter De Windt, hoofdredacteur sport bij de VRT. "En nu het vrouwenvoetbal steeds meer aandacht krijgt, is het leuk meegenomen als dat talent ook nog eens vrouwelijk blijkt te zijn." 

Maar een wedstrijd analyseren is niet iets wat iedereen die ooit op zeker niveau tegen een balletje trapte zomaar kan. De Windt: "Niet elke goede voetballer is ook een goede analist. Je moet het spelletje niet alleen tactisch doorzien, je moet wat je ziet ook op een geloofwaardige, spitse en begrijpelijke manier kunnen brengen." 

Tijdens de Europa League-finale mocht Jaques bewijzen dat ze dat kan. Terwijl Gert Verheyen en Wesley Sonck de match tussen Marseille en Atletico Madrid op het scherm fileerden, deed de Red Flame in de coulissen hetzelfde. 

"Dat zat meteen goed", vertelt Karl Vannieuwkerke, die tijdens het WK het leeuwendeel van de omkaderingsprogramma's voor zijn rekening neemt. "Hoewel ze de analyses van Gert en Wesley niet zag, pikte Heleen er heel vaak dezelfde fases uit." 

Voor Vannieuwkerke is de aanwezigheid van Jaques een meerwaarde. "Voetbal is nog steeds een mannenbastion, terwijl er, zeker tijdens een WK, toch heel wat vrouwen meekijken. Eigenlijk is dat abnormaal. Een vrouw aan tafel geeft ook een andere dynamiek. Iemand als Jan Mulder, die op goede dagen nogal avondvullend kan zijn, zal vrouwelijke gasten altijd de ruimte geven om hun zegje te doen."

In de coulissen
Beeld BELGA
'Een vrouw aan tafel geeft een andere dynamiek. Jan Mulder zal vrouwelijke gasten altijd de ruimte geven om hun zegje te doen'
Karl Vannieuwkerke

Relaxen in de zetel

Een wedstrijd in de coulissen analyseren is natuurlijk nog andere koek dan hetzelfde doen in een volgelopen WK-studio, beseft ook Jaques.  Net daarom wil ze goed voorbereid aan de aftrap staan. 

"Ik probeer in de aanloop naar het WK zo veel mogelijk oefenwedstrijden mee te pikken", vertelt ze. Dat doet ze in het gezelschap van haar vriend Mario Ballegeer. Die verdient zijn boterham als videoanalist bij landskampioen Club Brugge, maar mag na de kantooruren dus naast Jaques in de zetel zitten. 

"Gewoon relaxed naar een voetbalwedstrijd kijken is er voorlopig niet meer bij", lacht Jaques. "Allebei zijn we constant op zoek naar interessante fases die de gehanteerde tactiek laten zien en waar die  goed of slecht in de praktijk wordt omgezet." 

'Ik ben ondertussen lang genoeg voetballer om te weten dat er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn en dat die soms heel snel van kamp kunnen veranderen'
Heleen Jaques

Toen Imke Courtois voor het eerst aan de analistentafel opdook, kwam daar heel wat reactie op. Meestal positief, al waren er ook stemmen die vonden dat voetbal een mannenzaak moet blijven. Jaques weet dus wat ze kan verwachten, maar wakker ligt ze daar niet van. "Ik ben ondertussen lang genoeg voetballer om te weten dat er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn en dat die soms heel snel van kamp kunnen veranderen." 

Voetbalanalyses blijven voor Jaques voorlopig ook niet meer dan een leuke zijstap. "Ik wil nog zeker twee à drie jaar op het hoogste niveau voetballen. Wat daarna komt, zien we wel. Laten we voorlopig maar beginnen met Argentinië-Kroatië, de eerste WK-match die ik mag analyseren."