Getuige filmt hoe dader door straten loopt en “Allahu Akbar” roept

De schietpartij in Luik wordt onderzocht als een terreurdaad. Op beelden die RTBF dinsdagavond uitzond, is duidelijk te horen dat de dader Benjamin Herman “Allahu Akbar” roept wanneer hij met twee pistolen in de hand door de straat loopt.

tg

Op een filmpje, gemaakt vanop de eerste verdieping vlak bij de plaats van de feiten, is de dader te zien die gewapend en schietend door de straat loopt. “Allahu Akbar”, roept hij, waarop de vrouw die de beelden maakt, hem allerlei verwensingen naar het hoofd slingert.

De politie van Luik had eerder al gezegd dat het duidelijk ging om een aanslag gericht “tegen de politie en de Belgische Staat”. Volgens bronnen bij de Staatsveiligheid staat Benjamin Herman op de lijst van geradicaliseerden. Het federaal parket wil dat echter niet bevestigen.

De Franse zender LCI.fr praatte met een getuige die de horrorscène van dichtbij zag.

“We zagen zijn uiterlijk vanop het balkon van ons kantoor, hij was vastbesloten. Een jongeman, in het zwart gekleed. Met een baard en een rugzak”, zegt Yves.

“Hij schoot op alles wat bewoog. Maar mensen hadden eerst niet door wat er aan de hand was. De witte Ford Fiesta stopte. De passagier werd van dichtbij doodgeschoten.”

“Mijn schoonmaakster heeft hem beledigd. Ik gooide voorwerpen naar beneden om hem uit te schakelen, maar ik raakte hem niet. Hij keek om en richtte zijn wapen. Zonder ons te raken.”

Yves hoorde de man duidelijk “Allahu Akbar” roepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen