Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Malinwa professionaliseert: "We waren voorbijgestoken"

Supporters KV Mechelen.Beeld Photo News

De transformatie zet zich door Achter de Kazerne. Een nieuw stadion, een vernieuwde spelerskern en een verdere professionalisering bij Malinwa. "We willen vooruit, maar KVM als familieclub verdwijnt niet", zegt hoofdaandeelhouder Olivier Somers.

"KV Mechelen en Marc Faes stoppen samenwerking." Het bericht op de website van de club vorige week was kort, de reden ook. "Een verschil in visie", verklaarden ze het ontslag van de commercieel directeur. Kort en bondig. Het kadert in de nieuwe weg die Malinwa is ingeslagen sinds de komst van de nieuwe investeerders begin december.

KV Mechelen professionaliseert. Je ziet het aan alles. Aan het stadion waar de renovatiewerken vooruitgaan, aan de transfers die worden afgerond (zo verhuist Mats Rits voor 1,5 miljoen euro naar Club Brugge, zie ook hieronder), zelfs aan de sociale media. Interactiever dan ooit, een hoger bereik.

Twitter bericht wordt geladen...

Familieclub

"Het klopt dat we proberen te professionaliseren", zegt Somers. "We werkten vroeger met heel veel vrijwilligers - en dat is fantastisch -, maar van hen kun je niet eisen dat ze 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Het doet wel pijn om afscheid te nemen van bepaalde mensen. Maar er is nog steeds een mix van vrijwilligers en vast personeel. Alleen hebben we inderdaad meer mensen aangetrokken die nu op onze payroll staan en zal er altijd iemand van de club die vast in dienst is, de lijnen uitzetten. Mensen die we kunnen evalueren, waar je afspraken mee kunt maken én die doelstellingen moeten proberen te halen."

Somers komt ook met voorbeelden. "Onze vroegere teammanager (Chris Crab, red.) was niet fulltime in dienst. Nu is er wel iemand die de rompslomp en de organisatie van de ploeg op zich neemt, zodat er door de technische staf professioneel kan gewerkt worden. Je kunt van hen toch niet verwachten dat ze de oefenmatchen op stage regelen? Stel dat je dat wel vraagt, dan komen de paraplu's boven: 'Er is te veel werk.' Nu kan iedereen de beste resultaten behalen en zullen ze daar ook op afgerekend worden. Het is eigenlijk simpel. Er zijn geen excuses meer volgend jaar."

'Er zijn geen excuses meer volgend jaar'
Olivier Somers, hoofdaandeelhouder KV Mechelen

Grootste van de kleintjes

Zo lijkt het imago van KV Mechelen als sympathieke familieclub stilaan te verdwijnen. "Helemaal niet", weerlegt Somers. "Akkoord, de nieuwe tribune wordt een businesstribune, maar de tickets voor de andere supporters gaan met 20 procent naar beneden. Kijk: wij willen vooruit. We waren voorbijgestoken. Ik hoor graag dat we de grootste van de kleine ploegen zijn, maar qua cash-sponsoring scoren we bijvoorbeeld lager dan Waasland-Beveren. We hadden amper sponsoring boven de 25.000 euro. Dat zal veranderen.

KV Mechelen bouwt aan een nieuwe tribune.Beeld Photo News

"Bovendien gaan we investeren in een aantal basiszaken. Ook op sportief vlak. Performance-tracking bijvoorbeeld. Dat was er vroeger niet, omdat het financieel niet haalbaar was. Nu wel. We krijgen de data van alle spelers vijf à tien minuten na de training. Je hebt zoiets nodig in het hedendaagse voetbal."