© BELGAIMAGE/ap/afp

Het Russische hooliganleger dat Poetins WK dreigt te verstoren: “Ze zien zichzelf als soldaten”

Twee weken voor de start van het WK stijgt de spanning in Rusland. In Kaliningrad werden vorige week nog acht mannen opgepakt die verdacht werden van banden met IS. President Vladimir Poetin garandeert de wereld een veilig en vlekkeloos WK, maar moet dan ook zijn hooliganleger onder de knoet kunnen houden. Twee jaar geleden ontsierden zij het EK in Frankrijk. Nu spelen ze een thuismatch. “Voetbal interesseert hen niet. Ze willen alleen maar vechten.”

Thomas STANDAERT

LEES OOK:


Russia’s Hooligan Army’ was de titel van een ophefmakende BBC-documentaire die in februari vorig jaar insloeg als een kleine bom in Engeland. De reportage geeft de wereld een schokkende inkijk in een nieuwe vorm van hooliganisme die zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld in de Russische samenleving. Beelden tonen Russische tieners die trainen als vechtsporters en diep in de bossen deelnemen aan massale knokpartijen onder het goedkeurend oog van ‘talentscouts’ uit de harde kernen van clubs als Spartak, CSKA, Dinamo en Zenit. Om de zoveel jaar zetten die clans hun onderlinge geschillen even aan de kant en smelten ze samen tot één groot Russisch hooliganlegioen om de eer van het vaderland te verdedigen op internationale tornooien.

Na de wedstrijd Engeland-Rusland op het EK 2016 in Frankrijk maakten de hooligans er een waar slagveld van:

BBC-documentaire

In Rusland werd de BBC-documentaire afgedaan als ‘Westerse propaganda’ en ‘stemmingmakerij’, maar na wat er op het EK 2016 gebeurde in Marseille zijn veel Engelse fans er niet gerust op. Zij vrezen dat de aanval in Marseille slechts een voorsmaakje was van wat hen te wachten staat op Russische bodem.

Voormalig Rode Duivel Nicolas Lombaerts speelde tussen 2007 en 2017 bij Zenit Sint-Petersburg. In die tien jaar merkte hij een positieve evolutie in het hooliganprobleem. “In het begin maakte ik wel rellen mee. Supporters die het veld overstaken om tot bij de aanhang van de tegenpartij te geraken. Dat soort zaken. Maar de jongste jaren was het fel verbeterd. Wat zich op het EK in Frankrijk afspeelde, was iets anders. Dat zijn gasten die buiten de stadions met elkaar afspreken. Binnen de stadions ga je dat soort types op het WK niet zien denk ik. Ik begrijp eigenlijk niet dat mensen nu meer angst hebben voor Rusland dan vier jaar geleden voor Brazilië.”

Ook Jeroen Simaeys (ex-KRC Genk en STVV) voetbalde van 2014 tot 2016 in de Russische competitie voor Sovetov Samara. Een stad in het zuiden, op meer dan 1.000 kilometer van Moskou, waar straks zes WK-wedstrijden worden afgewerkt. “Op het vlak van hooliganisme heb ik daar in of rond wedstrijden nooit iets meegemaakt. Minder dan in België zelfs”, verzekert Simaeys ons. “Toestanden die je hier soms meemaakt met boze fans die een spelersbus tegenhouden, heb ik daar geen enkele keer meegemaakt. Wat je er wel hebt, zijn kerels die een obsessie hebben voor vechtsporten. Zwaar getrainde types die eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in voetbal, maar de sport als een handig excuus zien om groepsgevechten te organiseren. Ze zien zichzelf als soldaten. Als de strijders van het volk. Mannen die niet komen voor het voetbal, maar om te vechten.”

Imago van het Kremlin

Net daarom denkt Simaeys dat de zwaarste hooligans er alles aan zullen doen om onder de radar te blijven op het WK. “Als het tot confrontaties met hooligans uit andere landen komt dan zal dat op een afgesproken locatie zijn ver weg van het grote publiek en de Russische politie. Het Kremlin zal er alles aan doen om incidenten te vermijden. Ze beseffen heel goed hoe belangrijk dit WK is voor hun imago in de rest van de wereld. Iemand als Poetin zal zich niet belachelijk laten maken door een bende hooligans.”

Kaliningrad

Mocht het ondanks de indrukwekkende politiemacht én alle veiligheidsmaatregelen toch fout lopen, dan nog hebben de Belgische fans weinig te vrezen. Nico De Pauw (veiligheidsverantwoordelijke KBVB): “De Belgische fans hebben internationaal een goed imago. Onze supporters hebben nog nooit ergens problemen veroorzaakt. Daardoor lopen ze veel minder kans om geviseerd te worden door amokmakers.”

Toch raadt De Pauw de Belgische fans aan om steeds voorzichtig te blijven. Vooral de laatste groepsmatch tegen Engeland in Kaliningrad is niet zonder risico. “De risico’s herleiden tot nul is onmogelijk. Ook al word je als Belg normaal niet geviseerd, je kan altijd op het foute moment op de foute plaats belanden. Dat de Engelsen en de Russen niet de beste vrienden zijn, weet iedereen. In Kaliningrad zitten we bovendien ook nog eens dicht bij de Poolse grens. Dat zijn elementen waar we rekening mee houden in onze risicoanalyse. Maar je weet nooit hoe het loopt. Voor hetzelfde geld kwalificeren we ons allebei voor de achtste finales en barst er na de match een groot volksfeest los.”

Neem hier ook deel aan onze WK-enquête: