Direct naar artikelinhoud
Omstreden

"Te opvallend": 'Charlie Hebdo'-kunst van Jeff Koons niet welkom in Parijs

Jeff Koons' 'Bouquet of Tulips' is een verwijzing naar de hand van het Vrijheidsbeeld.Beeld Jeff Koons, via Noirmontartproduction

Bijna drieënhalf jaar na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is er nog altijd geen plaats gevonden voor het herdenkingsmonument van Jeff Koons. Zijn Bouquet of Tulips symboliseert vriendschap, maar veroorzaakt voorlopig vooral controverse.

Tien meter hoog is de sculptuur van een hand die een kleurrijk boeket tulpen vasthoudt, ontworpen in 2016 door de Amerikaanse beeldende kunstenaar Jeff Koons.

Koons hoopte voor zijn kunstwerk op een ereplaats aan de esplanade van de Place de Tokyo, vlak bij het Musée d'Art Moderne. Maar de Fransen zien dat anders. Na een hevige polemiek is besloten om het elders te plaatsen. De discussie over waar dan, is juist begonnen.

Te opvallend, te zwaar en te duur

Het uitgesproken non krijgt Koons nadat een pamflet van Franse cultuurbonzen in de krant Libération verscheen. Onder anderen oud-minister van Cultuur Frédéric Mitterrand werpt op dat het werk te opvallend, te zwaar en – met een prijs van 3,5 miljoen euro – ook te duur is.

Bovenal stelt men dat het Bouquet roet in het eten van opkomende Franse artiesten zou gooien, mocht het aan de Place de Tokyo geïnstalleerd worden. Als alternatief wordt het Parc de la Villette genoemd. Daar zou de structuur van 35 ton in elk geval zonder problemen verankerd kunnen worden. Midden juni buigt het Franse ministerie van Cultuur zich over de kwestie.

Te opvallend, te zwaar en te duur
Beeld Jeff Koons, via Noirmontartproduction