‘Lepel in de slip’ tegen vrouwenbesnijdenis

Bianca Debaets © Photo News

Met de vakantie voor de deur riskeren opnieuw veel meisjes in hun land van herkomst besneden te worden. Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) heeft een plan om de problematiek te counteren.

evg

Met een lepel of metalen voorwerp in de slip moeten meisjes zich aanmelden bij de luchthaven. Met dat plan hoopt Bianca Debaets genitale verminking te verhelpen. ‘Als ze zo naar de luchthaven gaan, zullen ze de metaaldetector niet kunnen passeren. De douaniers kunnen dan gebruikmaken van de gelegenheid om het meisje - weg van haar familie - te ondervragen en op te vangen. Ik weet dat dit onorthodox lijkt, maar we moeten durven denken aan innovatieve oplossingen voor zo’n moeilijk detecteerbaar fenomeen.’

De methode wordt ook in Zweden en Engeland toegepast. Het is enkel ‘de laatste stap in de strijd tegen genitale verminking’, benadrukt Debaets. De laatste jaren werden ook al dokters, verpleegkundigen en politieagenten gevormd om risico's op verminking te herkennen. Er werd twee jaar geleden ook een preventie- en beschermingskit gelanceerd.

Douane

De staatssecretaris zal nu contact opnemen met de federale overheid en met de douanes van de verschillende luchthavens om het plan te bespreken. ‘We weten dat de vakantie een risicomoment is omdat veel gezinnen terug naar hun land van herkomst gaan met hun kinderen. De kinderen dreigen daar slachtoffer te worden van besnijdenis.’

Uit cijfers van de organisaties GAMS en Intact van 2016 blijkt dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 810 meisjes jonger dan vijf jaar ‘zeer waarschijnlijk’ genitaal verminkt zijn. In heel België gaat het om 3.262 meisjes jonger dan vijf jaar.

Meer besnijdenissen

Het aantal meisjes dat ‘zeer waarschijnlijk besneden is’ of een risico loopt op besnijdenis, loopt op in België. De stijging is een gevolg van een betere registratie, maar ook van een toename van de migratie uit landen waar de praktijk veel voorkomt.

Het gaat dan vooral om landen ten zuiden van de Sahara, het Midden-Oosten en Azië. In ons land komt genitale verminking het meest voor bij mensen wier roots in Guinee, Somalië, Egypte, Ethiopië en Ivoorkust liggen. Wereldwijd zijn er naar schatting 200 miljoen meisjes en vrouwen uit 29 landen slachtoffer van genitale verminking. In sommige landen is zelfs meer dan 90 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden. In Guinee is dat 96,8 procent en in Somalië 97,9 procent.