© BELGAIMAGE

Farmabedrijf stopt placebo bij anticonceptiepil: doosjes teruggeroepen

Farmabedrijf Allergan heeft een deel van zijn anticonceptiepillen in de Verenigde Staten teruggeroepen. Volgens het bedrijf is er een verpakkingsfout gebeurd, waardoor er placebo’s (pillen zonder werkzame bestanddelen, nvdr) op de plaats van hormonale pillen zitten. Gebruikers hebben dus een kans om ongewenst zwanger te raken.

gjs

Het gaat om het merk Taytulla, met telkens vier placebo-pillen per doosje. Die pillen zitten op de verkeerde plaats, waardoor vrouwen de eerste vier dagen van hun cyclus niet zijn beschermd, klinkt het bij Allergan.

Volgens Amerikaanse media gaat het om één lot van bijna 170.000 verpakkingen dat wordt teruggeroepen. Deze doosjes werden bovendien al sinds augustus vorig jaar verdeeld aan huisartsen in het hele land. Eén van hen sloeg alarm, waarop Allergan nu de vrijwillige terugroepactie lanceert.

De placebo-pil heeft wel een andere kleur, maar het bedrijf geeft toe dat nieuwe of onoplettende gebruikers het verschil mogelijk niet opmerken. “Als patiënten ongerust zijn over de mogelijkheid van een ongewenste zwangerschap, moeten ze contact opnemen met hun dokter”, zegt het bedrijf nog.

Allergan is een onderzoek gestart naar wat er precies is fout gelopen bij de verpakkingsafdeling. Voorlopig heeft het bedrijf geen weet van patiënten die ongewenst zwanger raakten, maar op sociale media wordt alvast de draak gestoken met de terugroepactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer