Direct naar artikelinhoud
Rusland

Rusland probeert Poetin-vijand Bill Browder via Interpol in handen te krijgen

De Amserikaan Bill Browder, ceo van Hermitage Capital Management.Beeld ANP

De Russische autoriteiten hebben vergeefs geprobeerd de Brits-Amerikaanse investeerder en Poetin-vijand Bill Browder te laten oppakken in Spanje. Browder werd dinsdag op verzoek van Rusland door de Spaanse politie aangehouden, maar na enkele uren weer vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet geldig bleek.

Rusland maakt al jaren jacht op Browder, die de drijvende kracht was achter de zogenoemde Magnitski-wetten die de VS en enkele andere landen hebben ingevoerd. In het kader daarvan kondigden de VS sancties af tegen een reeks Russische functionarissen die betrokken waren bij de dood van Sergej Magnitski, een advocaat die voor Browder werkte.

Magnitski kwam in 2008 een grootscheepse fraudezaak op het spoor waarbij Russische ambtenaren 230 miljoen dollar wegsluisden via drie dochterondernemingen die ze van Browders beleggingsfonds Hermitage Capital Management hadden afgepakt. In plaats van de betrokken ambtenaren werd Magnitski aangeklaagd wegens belastingfraude. Hij overleed een jaar later in de gevangenis als gevolg van mishandeling en gebrekkige medische verzorging.

Sindsdien voert Browder tot ergernis van het Kremlin in allerlei landen campagne voor de invoering van de Magnitski-wet. Onlangs was hij ook in Nederland om bij de Tweede Kamer te pleiten voor de invoering van sancties.  Maar bij een bezoek aan Madrid werd hij opgepakt op grond van een aanhoudingsbevel dat Rusland via Interpol had verspreid. Op het politiekantoor bleek dat Interpol het Russische aanhoudingsverzoek eerder al ongeldig had verklaard, omdat het politiek gemotiveerd is.

Lees verder onder de tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Fraude

Het is al de zesde keer dat Rusland de internationale politieorganisatie probeert te gebruiken om Browder in zijn greep te krijgen. Als de Russen Browder te pakken krijgen, moet hij in Rusland achttien jaar uitzitten wegens fraude en oplichting. Eind vorig jaar kreeg hij nog negen jaar cel opgelegd wegens belastingfraude. In een eerder proces, waarin ook Magnitski - zij het postuum - tot gevangenisstraf werd veroordeeld, had hij al negen jaar cel gekregen.

Browder vertelde onlangs nog tegenover de Volkskrant dat hij regelmatig doodsbedreigingen krijgt en voortdurend moet oppassen via welke landen hij reist om te voorkomen dat hij wordt opgepakt en aan Rusland wordt uitgeleverd. De Russische openbaar aanklager Michaïl Renitsjenko verzekerde eind vorig jaar dat hij niet zal rusten voor Browder in een Russische cel zit.

Guy Verhofstadt, de leider van de liberalen in het Europees Parlement, noemde het "zorgwekkend dat het autocratische Rusland het democratische Spanje ertoe kan brengen achter iemand aan te gaan die strijdt tegen de misdaden van Poetin en de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Magnitski".