© Photo News

Zuid-Amerikaanse juwelendieven van diamantkwartier riskeren tot vijf jaar cel

Een Zuid-Amerikaanse bende staat in Antwerpen terecht voor de diefstal van drie partijen juwelen, ter waarde van enkele honderdduizenden euro’s. Ook de juweliers aan wie ze de buit verkocht zouden hebben, worden mee vervolgd voor heling. Het openbaar ministerie vorderde voor de tien beklaagden celstraffen van zes maanden tot vijf jaar.

Een man was op 24 oktober 2017 juwelen gaan ophalen in het Antwerpse diamantkwartier. In de Belgiëlei zette hij zijn wagen aan de kant om een lekke achterband te vervangen, waarin een ijzeren pin stak. Toen hij terug wilde vertrekken, waren de juwelen uit zijn auto verdwenen. Op camerabeelden was te zien hoe hij door twee huurauto’s gevolgd werd en hoe Diego M.S. (51) rond zijn wagen hing om zijn slag te kunnen slaan.

Vijf dagen na de diefstal werd één van de huurauto’s tegengehouden met daarin Jairo A.R. (59), zijn echtgenote Elizabeth R.d.A. (62), Carlos G.C. (46) en Diego M.S. In de wagen werden dezelfde ijzeren pinnen aangetroffen.

Jairo A.R. en Elizabeth R.d.A. hadden op 27 oktober 2017 ook al toegeslagen bij een juwelier in Elsene, waar ze een zak juwelen ter waarde van 2.900 euro vanachter de toonbank hadden weggegrist. Ook Diego M.S. en Carlos G.C. waren toen in de onmiddellijke omgeving van de juwelier. Zij kunnen eveneens gelinkt worden aan de diefstal van een partij juwelen ter waarde van 223.000 euro op de Q8-parking in Ranst op 4 maart 2016.

De Zuid-Amerikanen hadden na de diefstallen contact met de zaakvoerders van een juwelierszaak in de Pelikaanstraat, die mee terecht staan voor heling van de gestolen juwelen. Volgens het openbaar ministerie gaat het om een bende beroepscriminelen die heel Europa afschuimt en ook al in Spanje gekend is. Jairo A.R. en Elizabeth R.d.A. zouden vlak voor ze naar Antwerpen kwamen ook al in Praag diamanten hebben gestolen. De Zuid-Amerikanen gaven enkel de diefstallen toe die op camera werden vastgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER