Direct naar artikelinhoud
JAZZ

Acteur Jeff Goldblum brengt jazzplaat uit

Jeff GoldblumBeeld Photo News

Binnenkort kunt u niet alleen naar Jeff Goldblum gaan kijken, maar zelfs luisteren. Decca Records boodt de 65-jarige acteur onlangs een platencontract aan. De ster uit de Jurassic-films waagt daarmee zijn kans als jazzpianist.

Het gebeurde in oktober vorig jaar toen Emmy-winnaar Gregory Porter in de Graham Norton Show zijn nieuwe plaat kwam voorstellen. Porter bracht het nummer 'Mona Lisa' van jazzlegende Nat King Cole. Voor de muzikale begeleiding zorgde een andere showgast die er zijn nieuwste film promootte: Jeff Goldblum. Zijn pianospel viel bij het platenlabel Decca niet in dovemansoren.    

De Brits-Amerikaanse platenmaatschappij heeft een stevige reputatie zowel wat klassieke muziek als popmuziek betreft. Hoewel het nog The Beatles afwees, vonden onder andere The Rolling Stones er hun thuis. Met Goldblum geloven ze een weliswaar eerder onbekende maar rasechte jazzcat in huis genomen te hebben. "Zijn liefde voor jazz is aanstekelijk en vanaf je hem hoort spelen, word je blij. Als we er in slagen om Jeffs muziek bij de mensen thuis te brengen, helpen we, op onze eigen bescheiden manier, om van de wereld een betere plaats te maken," zegt Tom Lewis, het hoofd van Decca.

Toch is Goldblum helemaal geen groentje als het op muziek aankomt. Met Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra leidt hij een eigen band waarmee hij in verschillende bars in Los Angeles optreedt. In 2014 al vertelde hij in een interview met de National Public Radio hoe hij zich de afgelopen vijftien jaar steeds intensiever met muziek ging bezighouden.

Tijdens hetzelfde interview verklapte hij bovendien dat zijn liefde voor muziek ouder is dan die voor het acteren: "Ik ben van Pittsburgh en ik speelde als kind al piano." De stad in Pennsylvania heeft niet alleen binnen de jazz een rijke muzikale traditie. Voor de jonge Goldblum was het een stimulerende omgeving: "Toen ik vijftien was, kreeg ik het idee om in verschillende cocktail lounges wat piano te gaan spelen. Ik heb daar twee baantjes aan overgehouden." Ondertussen staan de zaken wel wat anders. Zo heeft hij ongeveer elke week een gig met zijn band op het programma. Decca's debutant heeft dus, kort gezegd, al heel wat kilometers op de teller.  

Wanneer Goldblums debuut moet uitkomen, is nog niet duidelijk.