© *

Hoe jaloers ben jij in een relatie? Doe de test

Een beetje jaloers zijn, dat kan gebeuren. Maar voortdurend willen weten waar je partner uithangt of angstig zijn dat hij of zij je niet meer leuk vindt, dat kan de foute kant opgaan. Een nieuwe campagne legt de link tussen jaloezie en partnergeweld en wil jonge koppels aanzetten tot nadenken.

tib

Een man die jaloers is op zijn kat die 'te veel naar andere mannen kijkt' - het ludieke filmpje moet het ijs breken om het te hebben over jaloezie in een relatie. De campagne, een initiatief van vrouwenorganisatie Zij-kant in samenwerking met Beweging tegen Geweld en VIVA-SVV, wil wijzen op de gevaren van jaloezie. Uit cijfers van deze organisaties blijkt dat 51 procent van de 5.000 ondervraagde Belgen het niet ok vindt wanneer zijn of haar partner iemand anders aantrekkelijk vindt. In 22 procent van de gevallen leidt het zelfs tot ruzies. 35 procent leest sms-jes, mails of Facebookberichten van zijn of haar partner en acht procent gaat nooit iets drinken met iemand anders omdat zijn of haar partner dat niet leuk vindt.

"Uit onderzoek blijkt dat jaloezie vaak een basis is voor partnergeweld", zegt Vera Claes van Zij-kant. Natuurlijk bestaat er wel iets als 'gezonde jaloezie', maar die heeft vooral te maken met een concrete aanleiding - bijvoorbeeld omdat je partner flirt met iemand anders. Dat soort jaloezie kan je onder controle houden en vermijden door onder meer goede afspraken te maken. Maar angstige jaloezie, waarbij je piekert dat je partner je zal bedriegen of verlaten of controlerende jaloezie, waarbij je wil voorkomen dat je partner je wil bedriegen, kunnen zwaar wegen op een relatie.

Weten hoe jaloers jij bent in een relatie? Doe deze test. Meer tips over jaloezie onder controle houden vind je www.horenzienenpraten.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer