Crevits en Almaci in de clinch over sociaal gelaat van Vlaamse regering

© .

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) en Groen-voorzitster Meyrem Almaci zijn vanmiddag voor het eerst in debat gegaan in het online debatprogramma van VTM NIEUWS De Meulemeester in Debat. Vanzelfsprekend werd er stevig gekissebist over de begroting van de Vlaamse regering, maar ook de mogelijk Chinese instap in Eandis was voer voor discussie.

Gisteren stelde minister-president Geert Bourgeois in zijn Septemberverklaring een Vlaamse begroting in evenwicht voor. Daarin was er ook plaats voor een pakket investeringen, onder meer voor milieu en welvaart. Toch heeft deze regering daarmee nog geen sociaal gelaat, vindt Meyrem Almaci. ‘Men geeft nu een stukje terug van de besparingen van de voorbije vier jaren, en noemt dat investeringen. Ik ben echt op mijn honger gebleven, ik dacht dat deze regering een nieuw elan ging nemen.’

Ook het begrotingsevenwicht is volgens de Groen-voorzitster een maat voor niks. ‘Het is een schijnoverwicht,’ zei ze, verwijzend naar de zware Oosterweelfactuur die buiten de begroting gehouden werd – tegen de Europese regels in.

Viceminister-president Hilde Crevits verdedigde die beslissing, en stelde dat het meer is dan een boekhoudkundige truc. ‘Als we dat erbuiten houden, is het omdat we dat willen financieren met tolgelden en het daarom niet in een keer in de begroting willen inschrijven. Dat is een valabel argument.’ Over de sociale correcties in de begroting stelde ze dan weer dat de regering ‘bij elke inspanning ervoor gezorgd heeft dat de meest kwetsbaren niet de zwaarste lasten moeten dragen.’

Eandis in Chinese handen?

De Septemberverklaring was gisteren nog maar net achter de kiezen, of de Vlaamse regering kreeg al meteen een zwaar dossier op tafel: een gelekte brief waaruit moest blijken dat Chinese inmenging in Eandis ervoor zorgt dat belangrijke informatie en technologie in de handen van het Chinese leger belanden.

Volgens Almaci zou die brief vrijdag al op het kabinet-Homans toegekomen zijn, en had zij de brief toen direct moeten doorspelen aan de minister-president en de lokale besturen. ‘Als er een brief wordt gestuurd aan een beperkt aantal ministers, wordt die niet zomaar op straat gegooid,’ waarschuwde Crevits dan weer. Of de brief een gamechanger is, wou moderator Jan De Meulemeester ook weten. Crevits hield zich op de vlakte, en hamerde op de autonomie van de steden en gemeenten. Eandis is immers een intercommunale, en daarin hebben de deelnemende steden en gemeenten het voor het zeggen.

‘Ruwe zomer’

Waar de twee vrouwelijke politici elkaar wel in konden vinden, was de hardvochtigheid waarmee deze zomer het politieke spel gespeeld werd. Relletjes rond Youssef Kobo, Hilde Claes, Hendrik Vuye en Veerle Wouters, Luk Van Biesen – er leek geen einde aan te komen. ‘Het was een bijzonder gepolariseerde zomer, en het is ook nog niet gedaan. Als ik vandaag het filmpje zie van Theo Francken op Facebook – dat is er totaal over,’ verwees ze naar een filmpje dat aardig wat ophef veroorzaakte op sociale media.

‘Het was een ruwe zomer ja,’ viel Crevits haar bij. ‘We nemen de tijd niet om naar elkaar te luisteren. Ik hou van een goed debat, maar ook van luisteren naar elkaars argumenten. Dat heb ik deze zomer gemist. Met sociale media kan je tegenwoordig zo snel een oordeel vellen en elkaar aanvallen. Men kijkt niet meer naar de inhoud, het moet allemaal zo snel gaan.’ Waarop Almaci: ‘Als mijn kinderen zich zouden gedragen op sociale media zoals sommige politici doen, zou ik hen een bolwassing geven en zeggen dat ze hun mond moeten gaan spoelen.’

(SK)

Bekijk het volledige debat hieronder:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content